Клубовете „Шумен 61“ и „Васил Левски‘ Нови пазар подадоха заявки за участие в А републиканските хандбални групи при мъжете и жените.

В шампионата при мъжете ще участват общо 11 отбора, съобщиха от хандбалната федерация. Горна Оряховица ще има два отбора -  „Локомотив“ и „Раховец 2008“. В „А“ РХГ се завръща и „Пирин 64“ от Гоце Делчев. Участието си в шампионата продължават „Шумен 61“, „Осъм“ (Ловеч), „Фрегата“ (Бургас), „Спартак“ (Варна), „Добруджа“ (Добрич), „Чардафон“ (Габрово), НСА (София) и „Левски“ (Левски).

Очаква се първенството да стартира в последната събота на септември. В първия кръг „Шумен 61“ ще гостува на НСА.

10 женски отбора ще стартира новия сезон в „А“ Ряепубликанските хандбални групи. Това стана ясно след изтичането на крайния срок за регистриране. Четири са новите членове на „А“ РХГ при дамите. Завръща се петкратният шампион и четирикратен носител на Купа България „Бъки“ (Габрово). В първенството ще участват също тимовете на „Хасково“ и „Мартен 67“ (Мартен). За пръв път от доста време насам при нежния пол ще има и представител от столицата в лицето на „Спортист-Кремиковци 2018“. В групата остават отборите на „Бяла“, „Етър 64“ (В. Търново), „Свиленград“, „Сливница“, „Академик–ПУ“ (Пловдив) и „Васил Левски“ (Нови Пазар).

При жените първенството в „А“ РХГ през сезон 2024/2025 ще се проведе в нов формат. 10-те участващи отбора ще бъдат разделени в две групи на регионален принцип. Според това условие „Васил Левски“ ще е в група с „Бъки“, „Мартен 67“, „Бяла“, „Етър 64“. Очаква се мачовете от груповата фаза „В.Левски“ да играе в Нови пазар.

В групите ще се играе по системата “всеки срещу всеки” на разменено гостуване. След изиграване на срещите от редовния сезон, заелите от първо до четвърто място във всяка група ще участват в плейофи за основната фаза на шампионата. В плейофите ще се играе 1А – 4Б, 2А – 3Б, 3А – 2Б, 4А – 1Б. Срещите ще се провеждат на разменено гостуване, като домакин на първата ще бъде отборът с по-задно класиране в груповата фаза. Победителите в плейофите ще продължат към основната фаза на първенството, а загубилите ще се срещнат в еднодневен турнир за разпределение на местата от пето до осмо. В основната фаза четирите отбора ще изиграят по още два мача помежду си на разменено гостуване. Първите два тима в крайното подреждане ще се срещнат в Суперфинал за титлата, а заелите трето и четвърто място ще спорят във финален плейоф за бронзовите медали.

Първенството при дамите трябва да стартира в първата неделя на месец октомври.  

ШУМ.БГ