Върховният касационен съд реши да заличи Корнелия Нинова като председател на БСП.

"С Решение № 144/09.09.2024 г. по търговско дело № 1822/2024 г. тричленен състав на Върховния касационен съд (ВКС) оставя в сила решението на Софийския градски съд (СГС), с което е постановено вписване в Регистъра на политическите партии по партидата на "Българска социалистическа партия" на нови обстоятелства, а именно заличаване на Корнелия Нинова като председател и представляващ БСП и вписване като представляващ заместник-председателя, определен за изпълняващ функциите на председател, Атанас Зафиров", съобщиха от ВКС.

Решението не подлежи на обжалване.

То е ключово с оглед  на това кой ще регистрира партията за предстоящите предсрочни избори.

Заседанието приключи около 12 часа с изслушване на страните по делото.

В ключово изказване представителят на държавното обвинение Румяна Арнаудова се позова на споменатия и от представителите на БСП около Нинова устав. Според Арнаудова, едва след като Конгрес констатира оставката на Корнелия Нинова, може да бъде задвижена процедурата по нейното заличаване от съда. Така че според Арнаудова това действие на Софийския градски съд е преждевременно.

Тя обаче се съгласи, че другото решение на Градския съд, от което за временно изпълняващ функциите беше записан Атанас Зафиров е законосъобразно и то е също по устава, за да може партията да не остава без временно управление.

Страните защитиха двете си тези, а представителите около Нинова казаха, че решението на Софийския градски съд, който заличи Нинова трябва да бъде отменено обратно.

Представителите на БСП около Зафиров настояха той да бъде потвърдено.

Междувременно приближените до Нинова депутати Иван Ченчев и Георги Свиленски внесоха днес от името на БСП над 4000 подписа в Централната избирателна комисия (ЦИК) за регистрация на партията за предстоящите на 27 октомври извънредни парламентарни избори.

Дир.бг