Старт на инвестиционен проект на „Алкомет“ АД за 140 млн. лв. бе даден на официална церемония днес. Това ще позволи на компанията да увеличи капацитета си и да произвежда нови продукти.

Проектът „Разширяване на продуктовия микс чрез инсталиране на линия за непрекъснато леене, линии за производство на профили, универсален фолиев стан и съпътстващи съоръжения“ ще се изпълнява в следващите три години. Предвижда се разкриването на нови 160 работни места.

На церемонията по стартиране на проекта присъстваха президентът на Република България Румен Радев, собственикът на „Алкомет“ АД Фикрет Индже, депутати, кметове от региона, много гости.

„Благодаря на всички гости, че сте днес тук. Уважаеми г-н президент, за нас е чест да сте днес сред нас. Много силно се надявам да бъдете отново с нас, когато правим откриването на инвестицията, чиито основи положихме днес. Специално искам да благодаря на посланика ни, на кмета на Шумен, на всички министри, които ни помагаха“, приветства присъстващите Фикрет Индже.

„Закупих тази фабрика преди 25 години и тогава тя произвеждаше 300 тона на месец, нямаше износ и работеше само на местния пазар. Вследствие на инвестициите, които направихме през годините, днес се превърнахме в компания, която прави износ за Европа и Америка. Мога да кажа, че сме достигнали капацитети на производствения процес в рамките на 100 000 т годишно. Силно се надявам след инвестициите, които правим сега, след година и половина, две ще можем да стигнем капацитет от 130 000, 140 000 тона на година. С тази инвестиция ще развием и продукти с по-голяма добавена стойност“, каза още собственикът на „Алкомет“.

Той благодари и на всички служители на фирма „Алкомет“. ‚Да работим с тях бе истинско удоволствие за нас. Те допринесоха много за нашия успех. Ако днес се намираме на това ниво, то е заради тях. Ще продължим пътя си заедно“, добави Индже.

Той каза още, че в предстоящия период само ще консултира процесите в "Алкомет". „Млади хора ще управляват фирмата и аз съм убеден, че те ще изведат „Алкомет“ на нови хоризонти и висоти“.

Поздравления към ръководството на „Алкомет“ поднесоха президентът Румен Радев и кметът на Шумен Христо Христов.

„Изключително съм впечатлен от това, което виждам днес. Предприятие с 40-годишна  история, едно от 100-те най-големи в България, на първо място в страната по производство на алуминиеви продукти, най-голямото на Балканите. Предприятие, с ключово значение за региона на Шумен и дава тласък на развитието на висшето образование в България. Предприятие с важна роля за преодоляване на регионалните дисбаланси и подобряване на демографската картина на страната“, каза президентът Румен Радев.

„Алкомет“ е и с принос за възходящата тенденция за добрите взаимоотношения между България и Турция. Турция е не само добър съсед, приятел и съюзник, но и нашият най-голям икономически партньор извън ЕС. Днешното събитие е и свидетелство за подобряване на инвестиционния климат в България. Миналата година преките чуждестранни инвестиции нараснаха 38% на годишна база. Расте и дялът на реинвестираната в страната печалба и това е най-сигурния признак за доверието на инвеститорите в нашата страна. „Алкомет“ доказа, че може да има успешен и иновативен бизнес в България“, заяви президентът.

„Алкомет“ АД е еталон за успешно развиваща се компания, със затвърден авторитет. С провежданата активна политика на социална ангажираност, вие допринасяте за устойчивото бъдеще на местната общност. С новата инвестиция компанията ще повлияе положително на икономическия подем на нашия град и на региона като цяло. Уверявам ви, че в наше лице имате надежден партньор. Местната власт ще продължи да подкрепя бизнеса“, заяви кметът на Шумен Христо Христов.

Инвестицията от 140 млн. лв. предвижда в „Алкомет“ да се изгради и оборудва втори Леярен цех на площ от 5000 кв. м. Ще се оборудват допълнително Леярен цех 1, Пресов цех и цех Механична обработка. Ново оборудване ще се инсталира във Валцов цех 1, който ще се разшири, и Валцов цех 2.

Средствата ще бъдат вложени в увеличаване на производствените мощности за валцови продукти посредством монтаж на нов 4-Hi универсален фолиев валцов стан и пещи за отгряване.

Air Pure система ще се инсталира във Валцов цех 2. В системата ще се извършва улавяне на маслените аерозоли от универсалния фолиев стан, отделяне на маслото от въздуха и връщането му обратно в производствения процес.

Планирано е и изграждане на нов леярен цех, в който ще бъде монтирана високотехнологична линия за леене на рулони. Тя ще позволи на компанията да увеличи производствения си капацитет на вече предлаганите продукти, както и да произвежда нови видове сплави за конверторно фолио и фолио за акумулаторни батерии.

Ще бъде монтирана и нова маса за леене на заготовки с диаметър 12 инча. За Първи леярски цех е планирана нова аспирационна система над топилните пещи на линиите за непрекъснато леене.

В пресовия цех са предвидени две нови преси за екструдиране с усилие 26MN, заготовки с диаметър 7" и с дължина 1100 mm и преса за екструдиране с усилие 45MN, заготовки с диаметър 12" и с дължина 1500 mm.

В аутомотив цеха ще бъде изградена нова линия за пасивиране – високотехнологична линия за повърхностна обработка на детайли за автомобилния сектор. Тя е с по-голям капацитет и по-добра производителност, което ще допринесе за подобряване на качеството и съкращаване на времето за обработка на алуминиевите детайли.

ШУМ.БГ