Президентът на България Румен Радев посети днес завода за  производство на кабели в Шумен „Дъ Спешъл Кейбъл Кампъни Индустриал“ ЕАД (TSCCI SPA). Радев бе посрещнат от директора на компанията Светлин Николов, който запозна държавния глава с дейността и историята на фирмата, след което му показа производствените мощности. 

На срещата присъстваха още кметът на общината проф. Христо Христов и изпълнителният директор на „Индустриален парк – Шумен“ АД Николай Тончев.

“Тук в завода се произвеждат различен тип кабели, които нямат аналог в България. Това са основно кабели, използвани в сградното строителство, които са в структурното окабеляване. Сред последните ни проекти е окабелязане на 28 болници в Холандия, наши обекти са метростанции в Дубай, Саудитска Арабия, както и една от най-големите петролни рафинерии в Египет. Ние сме единственият производител в България със сертификат за негорими кабели, издържащи на огън до 120 мин.”, обясни Николов. Той допълни, че производството в Шумен работи от една година.

Румен Радев разгледа производствените мощности на TSCCI SPA и заяви, че е впечатлен от производството на високотехнологичната продукция в предприятието.

TSCCI SPA  е италианска компания, която е на пазара с производство на кабели от 1979 г. Тя има свои представителства в редица страни, но освен в Италия, свой завод има единствено в Шумен. 

Дейността на фирмата е свързана с производство на специални кабели, които намират приложение в индустрията, най-вече за видеонаблюдение, пречиствателни станции, а също и в метростанции, летища, газопроводи, пожароизвестяване, ВМС, алармени, сигнални, LAN.

Компанията регистрира своето дружесто в България „Дъ Спешъл Кейбъл Кампъни Индустриал“ ЕАД през 2022 г., а заводът в Шумен бе успешно въведен в експлоатация през 2023 г. Той е със застроена площ от близо 4 хил. кв. м, като предстои неговото разширяване. Към момента в него работят 55 души, но скоро броят им ще достигне 100 души. Предстои компанията да се сдобие със собствена лаборатория, както и да изгради свой соларен парк. TSCCI SPA изнася изделия за страни от цяла Европа, Египет, Дубай и Катар. 

 

Платена публикация