СУ “Йоан Екзарх Български”, СУ „Сава Доброплодни“, III ОУ “Димитър Благоев”, НУ “Княз Борис I”, НУ “Илия Р. Блъсков” и през тази година ще обучават възпитаниците си в две смени. Останалите общински училища в Шумен ще са на едносменен режим на обучение.

Това стана ясно на пресконференция в Общината, на която заместник-кметът по образование и култура Виктория Ковчазова и Юлияна Христова, ст. експерт “Личностно развитие и ресурсно осигуряване” говориха за готовността за първия учебен ден.

„Започваме спокойно учебната година. Всички детски градини и училища на територията на общината са подготвени за 16 септември. Извършени са текущи ремонти, където е необходимо. Учебните заведения са обезпечени с педагогически и непедагогически специалисти, осигурена е охрана и видеонаблюдение, отопление, храна за целодневното обучение“, каза Виктория Ковчазова.

„Пет от 19-те училища в община Шумен няма да могат да преминат на едносменен режим на обучение. Основна причина е сградният фонд. Вероятно след построяване на физкултурния салон на НУ “Княз Борис I”, там ще се премине на една смяна, но засега, няма как да се получи“, уточни Юлияна Христова.

От училищата, които заявиха намерение да обучават учениците в една смяна в началото на тази година, организация са успели да направят ППМГ “Нанчо Попович” и ПЕГ “Никола Вапцаров”.

8234 са записаните деца в училищата в общината. 730 са първокласниците за учебната 2024-2025 г. 2818 са записани в 28-те детски градини, 800 са педагогическите специалисти в училищата, 210 са непедагогическите. В детските градини педагозите са 270,5, а останалите служители 229.

„В Шумен, благодарение и на университета, няма липса на кадри в образователната система“, уточни Виктория Ковчазова.

660 са учениците, които ще пътуват, за да учат. За целта са осигурени 12 училищни автобуса от Общината, сключени са и договори с превозвачи, които безплатно ще транспортират 210 ученици.

В училищата работят 19 здравни кабинети с 22 специалисти по здравни грижи /медицински фелдшери и медицински сестри/.

Медицинското обслужване в детските градини в град Шумен се осъществява в 21 разкрити и оборудвани здравни кабинети от 26 специалисти по здравни грижи /медицински сестри/. В яслените групи на детските градини са заети 12 медицински сестри. Детските градини и училищата в селата на община Шумен не разполагат със здравни кабинети и при необходимост ползват услугите на личните лекари.

През лятото в училищата и общежитията са извършени ремонти за 1 401697 лв. От тях 1 195 872 лв. са по проекти и програми на МОН (голяма част за STEMkabineti), 198 325 лв. - от бюджета на училищата,  7 500 лв. - от дарения.

В ремонтни дейности в детските градини са вложени 153 500 лв. От тях за 125 000 лв. са направени ремонти от ОП „Строителство и благоустройство“, 24 500 лв. от бюджета на детските градини, 4 000 лв. от други източници.

ШУМ.БГ