В първия учебен ден в СУ „Йоан Екзарх Български“ – гр. Шумен бяха открити две STEM зали, които са част от училищен STEM център за дигитални създатели „Утреландия-2“.  Неговото изграждане е естествено продължение на STEM центъра за млади изследователи „Утреландия“, открит през 2021 г. по НП „Изграждане на училищна STEM среда“. В новооткрития STEM център учениците от прогимназиален и гимназиален етап на обучение ще могат да продължат изследователската си дейност и да надградят вече придобитите умения и компетентности.

Проектът на центъра, който се състои от четири учебни зали и шест високотехнологични оборудвани и свързани класни стаи (ВОСКС), е част от инвестиционен проект C1.I1 „STEM центрове и иновации в образованието“ по Националния план за възстановяване и устойчивост на Република България и е финансиран по механизма за възстановяване и устойчивост BG-RRP-0.015 „Училищна STEM среда“ на Министерството на образованието и науката.

Залите са свързани с учебните предмети от ST(R)E(A)M направлението: математика, информационни технологии и компютърно моделиране, физика и астрономия, човекът и природата и английски език. Обзавеждането включва корпусна мебел за съхранение на материали и консумативи, както и модулни мебели с високо сядене и ниско сядане, позволяващи преконфигуриране в различни сценарии в зависимост от избрания режим на учене. Оборудването включва интерактивен тъч дисплей с инсталиран образователен презентационен софтуер, настолни компютри, лаптопи за учителите и за учениците, графични таблети, както и необходимото мрежово оборудване.

Гости на откриването на STEM център „Утреландия -2“ бяха г-жа Кремена Маринова-началник на Регионално управление на образованието, зам.-кметът Образование и култура доц. д-р Виктория Ковчазова, председателят на Обществения съвет г-жа Дияна Христова, представители от ШУ „Епископ Константин Преславски“ – проф. д-р Добромир Добрев, проф д.ф.н. Добрин Добрев, доц. д-р Юрий Проданов, доц. д-р Снежана Лазарова, доц. д-р Ирина Иванова.

Официалното откриване на STEM център за дигитални създатели „Утреландия – 2“  се състоя в една от двете завършени по проекта зали –  „English DigiGate”, където бе проведен интерактивен STEM урок, разработен от главен учител г-жа Лина Милчева Янбастиева – Петрова, класен ръководител на VIII б клас. STEM урокът бе посветен на личността на Йоан Екзарх Български и символите на училището. Взаимодействието учител – ученици по време на интерактивния урок представи основния приоритет на STEM образованието – да създаде среда, в която ученикът да бъде изследовател и откривател в областта на хуманитарните, природните и техническите науки, а ролята на учителя - да напътства и вдъхновява творческото мислене и креативността на учениците.

В първия учебен ден в СУ „Йоан Екзарх Български“ – Шумен учениците се потопиха в зала „Математика и финанси“, която е предназначена за часовете по математика и ще служи за целите на обучението на учениците от новооткритата паралелка от профил „Предприемачески“. Тук учениците ще придобиват математически знания и умения, необходими за решаване на реални задачи и и проблеми чрез проектно-базирано обучение, моделиране и изследователска математика.

 Предстоят дейности в две зали на  STEM центъра за дигитални създатели – зала „Дигитален свят“, в която ще се провеждат занятия по информационни технологии и компютърно моделиране и зала „Наука“, в която учениците ще използват допълнително специализирани комплекти по физика и лабораторно оборудване по време на своите проектни дейности и експерименти. Изследователската работа ще бъде обезпечена от безжични и компактни научни лаборатории с вградени сензори за измерване на температурата на околната среда, относителна влажност, атмосферно налягане и пр.

Близостта на учебните зали в Центъра за дигитални създатели ще улеснява комуникацията между отделните екипи при съвместната им работа.

Новооткритият СТЕМ център „Утреландия-2“ е поредният образователен модел в СУ „Йоан Екзарх Български” – Шумен, чиято основна цел е да подобри професионалната и житейската перспектива на младите хора чрез нови знания, умения и компетентности, необходими за пълноценната им реализация в живота.

 

Платена публикация