На бул. „Симеон Велики“ при "Практикер" ще се изгради регулирано кръстовище със светофарна уредба.

Това реши на днешното си заседание шуменската общинска Комисия по безопасност на движението.

Светофарът ще замени опасното кръгово кръстовище, предизвикало широк обществен дебат след инцидента, при който през есента на 2022 г. загина 23-годишната Светомира Станчева.

Решението за новата организация на движението ще бъде изпратено като предложение към проектантите, които изработват Генералния план за движение в Шумен.

На заседанието бе отхвърлен изцяло вариантът кръговото кръстовище да остане, защото не изпълнява функциите си на такова. Обсъдиха се други две предложения – за две Т-образни кръстовища към магазините Практикер и Кауфланд и затваряне на разделителната линия между двете платна на булеварда и кръстовище със светофар.

Повечето от членовете на комисията изказаха мнение, че светофарът е по-удачният вариант.

„В участъците, където сега е стеснен булевардът, за да се направи кръговото, той отново ще се разшири и ще е с три ленти за движение. Част от комуникациите за светофар стоят и изграждането на нов няма да е трудно“, каза Владимир Събев, ст. експерт „Транспорт, логистика и знаково стопанство” в Общината.

Началникът на „Пътна полиция“ на Веселин Георгиев изказа опасение, че в отсечката преди  кръстовището на "Практикер" се създават предпоставки за развиване на висока скорост. Взе се решение след приемане на наредбата за поставяне на изкуствени неравности на пътя да се помисли да се сложат такива между кръстовището на пазара и кръстовището на "Практикер".

Заместник-кметът Николай Колев, който председателства Комисията заяви, че общината има намерение да ремонтира и социализира подлезите, което ще улесни пешеходното движение в района на двата магазина.

На заседанието си Комисията взе и решение за нова постоянна организация в района преди паркинга на ДКЦ-1. Там стоянката на такситата ще се измести до пресечката с ул. „Беласица“. Местата за "жълтите автомобили" остават 7. Дясната лента ще бъде забранена за престой и паркиране на автомобили, премахва се и мястото за паркиране за инвалиди, като по този начин ще се увеличи пропускливостта в участъка.

Ще бъде забранено паркирането и престоя на автомобилите, които зареждат търговските обекти вляво в участъка до ДКЦ-1 от 8,30 часа до 16,00 часа.

ШУМ.БГ