Жителите на село Струино искат промяна на името на селото на Струйно, каквото наименование на селището се използва в общественото пространство.

За промяната са се подписали 230 живущи в селото, а кметицата Пепа Йонкова и съветникът Метин Джамбазов са внесли докладна до Общинския съвет в Шумен.  

„В постъпилото искане е изразено желанието и волята на населението на село Струино, включено в териториалния обхват на община Шумен за допускане промяна в наименованието му от село „Струино“  на село „Струйно“, с което да се възстанови предходно наименование на населеното място. Излага се твърдение, че селото е известно в публичното пространство с наименованието „СТРУЙНО“. Дори табелите на входа и изхода му са с "й".

Приложено е копие на „Държавен вестник“ брой 101 от 26.12.1978 г., от което е видно на стр.1090, че в обхвата на Шуменска община се включва и с. Струйно. Приложена е извадка от речник на имената и статута на населените места в Република България с автор Николай Мичев, според който на стр. 121 е записано, че наименованието „Дере“ се отнася и за село Струйно, Шумен", се посочва в докладната записка.

Исканата промяна в наименованието на населеното място ще доведе до необходимост от преиздаване на всички лични документи на жителите на село Струино. Община Шумен е изразила становище за подкрепа на искането при условие, че жителите на селото са запознати и са съгласни със задълженията по закон за промяна на личните документи поради промяната в наименованието на населеното място.

Към днешна дата с адресна регистрация по постоянен адрес в село Струино са 342 граждани на Република България с избирателни права.

ШУМ.БГ