Община Шумен пусна обществена поръчка за ремонта на стадион „Панайот Волов“ на стойност 37 752 999 лв. с ДДС. В обхвата на процедурата са изработване на технически инвестиционен проект, изпълнение на строително-монтажни работи и авторски надзор. Срокът за изпълнение на работите е не по-късно от 15 септември 2026 г.

Предвижда се реконструкция и обновяване на съществуващите обекти: футболно игрално поле, лекоатлетическа писта, зона за скокове – висок, дълъг, троен и овчарски, трибуна за зрители „Север“, изграждане на паркинги, обслужващи пътища, алеи, паркоустрояване.

Новите обекти, които ще се изградят, са трибуна „Запад“ с работни, спомагателни и обслужващи пространства и помещения, подземен паркинг и козирка, трибуна „Изток“ с работни, спомагателни и обслужващи пространства и помещения, включваща покрита лекоатлетическа писта и козирка.

Съгласно инфраструктурните регулации на UEFA, стадионът ще попада в категория 4 – с над 8000 седящи места. Шуменският стадион ще има общо 12 240 седящи места – на трибуна запад 2 795, на трибуна изток 3 780, на трибуна север 5 665.

Отделно ще има 147 места за ВИП гости в западната трибуна, места за медии, зали за пресконференции, за допинг контрол и др.

Съгласно изискванията на IAAF, лекоатлетическата писта попада във 2-ра категория. Тя ще има два прави участъка и два в крива с радиуси 36,5 м с 8 коридора с ширина на коридорите 1,22 м. и обиколка 400 м.

На пистата ще има 100 и 110 метрова спринтова права, а отделно 2 сектора за дълъг и троен скок, общо 4 пясъчника, позволяващи едновременното състезание на две групи спортисти, водно препятствие, сектор за хвърляне на диск и чук; 2 сектора за хвърляне на копие, 2 сектора за тласкане на гюле, 2 сектора за висок скок, 4 сектора за овчарски скок, позволяващи едновременното състезание на две групи спортисти едновременно.

Извън обществената поръчка като бъдещо инвестиционно намерение общината смята  да изгради обществена сграда с търговско-административни и жилищни функции (хотел) от юг, както и на светлинно табло на стадиона.

Основният критерий при избор на изпълнител е оптимално съотношение качество/цена.
Посочено е още, че общата цена за изпълнение на договора е окончателна и не подлежи на увеличение.

Финансирането на обществената поръчка се осигурява от Инвестиционната програма на общините, заложена в чл. 107 от ЗДБРБ за 2024 г.. В документацията е посочено още, че поръчката се обявява, преди да е осигурено финансиране, поради което изпълнението на договора ще стартира след потвърждение от възложителя за налични средства за реализация на проекта и представяне от изпълнителя на определената гаранция.

Общината очаква документи за участие в процедурата до 18 октомври.

ШУМ.БГ