Болоня, който макар да е един от традиционните италиански клубове, винаги през годините оставаше в сянката на големите колоси на Ботуша, преди днешната паметна за клуба вечер.

Болоня бе част от същинската фаза на Шампионска лига - турнирът на богатите, където иначе скромният откъм скорошни успехи клуб си заслужи мястото с историческия изминал сезон в Серия "А".

В първия си мач от турнира Болоня посрещна украинския първенец Шахтьор (Донецк), а двата тима завършиха наравно 0:0.

Мачът под проливния дъжд на "Ренато Дал'Ара" бе не само първи за Болоня в тази фаза на Шампионска лига, но и първият европейски сблъсък за тима през новия век, след като последното му участие датира от сезон 1999/2000 в Купата на УЕФА.

Болоня, който е седемкратен шампион на Италия, взе пак има едно участие сред най-добрите на континента. То се случва преди точно 60 сезона, когато тогавашния италиански първенец отпада още след първия си двубой от Андерлехт.

60 години след онези мачове срещу белгийците се стигна и до днешния сблъсък срещу Шахтьор, който се превърна в празник за целия град, макар и любимците им да не успяха да ги зарадват с победа.

Болоня започна доста колебливо сезона в Италия, а тези игрови проблеми се пренесоха и на международната сцена, защото макар да имаше контрол над мача, италианският тим така и не стори достатъчно, за да вземе домакински успех.

Италианците дори имаха доста късмет, че нещата не започнаха по далеч по-ужасяващ начин за тях, защото 100 секунди след първия съдийски сигнал Шахтьор получи шанс да изпълни дузпа, при която обаче Скорупски спаси удара на украинския национал Георгий Судаков.

Болоня от своя страна имаше две добри възможности през второто полувреме, но в крайна сметка мачът сякаш напълно логично завърши при равенство под проливния дъжд.

В другия ранен мач от вечерта, завърналия се в Шампионска лига след 18 години тим на Спарта (Прага), победи Ред Бул Залцбург с 3:0.

Дир.бг