Ако Антон Славчев бъде освободен като изпълняващ функциите председател на Антикорупционната комисия, няма да бъде блокирана. Но за да има истинска Антикорупционна комисия, трябва да бъдат приети правилата за избор на ново ръководство - това заяви пред журналисти в парламента Лена Бориславова от "Продължаваме промяната - Демократична България". 

"Ние настояваме Антон Славчев да бъде освободен, понеже с дейността си е доказал, че опъва чадър над определени лица, а когато е необходимо, го свива", заяви още Бориславова. Тя даде пример с Румен Гайтански и ощетяването на държавния бюджет със 150 млн. лв., както и с отстраняването на Андрей Гюров като подуправител на БНБ.

Точката с искането за освобождаването му е предвидена в програмата за работа на депутатите за днес.

Грозни сцени в пленарна зала и аргументи за конфликт на интереси очакват при обсъждането на проекта Лена Бориславова и колежката ѝ от ПП-ДБ Надежда Йорданова. "Очакваме в зала да има грозни сцени в опит да се защити оставането на Антон Славчев като председател на комисията и да се хвърли сянка върху лицата, които са подписали искането за освобождаването му", каза Бориславова.

Надежда Йорданова добави, че очакват аргументи за конфликт на интереси между част от колегите, които са подписали сигнала, защото "видите ли, имало проверки срещу тях от Антикорупционната комисия".

"Нека да покажем абсурдността на този аргумент. Ако той би бил правилен, това би означавало, че комисията може да образува проверки срещу всички 240 народни представители и на практика да попречи на Народното събрание да изпълнява своите правомощия - това е абсурдно", каза още Йорданова. Според нея няма проблем да бъде избран друг човек за временно изпълняващ функциите на председател.

Според Лена Бориславова, за да има истинска антикорупционна комисия, трябва да бъдат приети правилата за избор на ново ръководство. Тя припомни, че ПП-ДБ са предложили такива правила, като са ги внесли в три поредни народни събрания и "те се бавят от председателите на комисиите и председателя на НС". Народната избраничка добави" 

"В момента правилата за избор на председател на антикорупционната комисия са одобрени от Европейската комисия, даващи гаранции за независимо ръководство. Те дори не са разпределени по комисии. Това означава, че в пълно нарушение на правилата, председателката на парламента Рая Назарян отказва да даде ход на тези правила да бъдат разгледани". 

Лена Бориславова коментира и критиките на македонския вицепремиер и министър на транспорта Александър Николоски за липсата на държавното знаме на РСМ по време на неформалната среща у нас между президентите Румен Радев и Гордана Силяновска-Давкова. 

"Недопустим е езикът, който използват, ние сме на мнение, че споразумението, което беше сключено на база Френското предложение е добро, въпреки критиките, които понесохме към онзи момент, изцяло политически мотивирани. В момента интересите на България са абсолютно защитени", заяви Бориславова. 

Тя допълни, че колегите от РСМ по вътрешнополитически причини отклоняват народа си от европейския му път.

Дир.бг