Дарителска кампания за набиране на средства за възстановяване на Паметника на
7-ми пехотен преславски полк бе обявена днес в пресклуба на БТА в Шумен.

На срещата присъстваха началникът на НВУ „Васил Левски“ бригаден генерал Иван Маламов, деканът на Факултет „Артилерия, ПВО и КИС“ полк. Илия Илиев, заместник областният управител Деян Димитров и членовете на Инициативния комитет за възраждане на паметника.    

След продължили над 8 години усилия за възстановяване на съборения от комунистическата власт през 1957 г. паметник е взето решение той да бъде построен наново на мястото на съществуващия главен портал на Военното училище в Шумен на ул. „Карел Шкорпил“.     

„Преди години е нямало рекламна кампания за саможертва, тогава най-важното е било знамето на полка. Сега се налага да правим тази кампания, тъй като паметта на загиналите и бъдещото поколение са изключително важен елемент от нашето развитие и нашата история. Значение има всяка дори и малка проява на солидарност на всеки един жител на Шумен. Защото тази инициатива е свързана с паметта на загиналите. На тези, които доброволно са дали своята кръв за България“, каза председателят на Инициативния комитет за възраждане на паметника Владимир Йолов.

Автор на архитектурния проект е арх. Валерий Колев. Днес той отново представи визията си. Паметникът ще стане действащ портал, като на 8 големи мраморни плочи бъдат изписани имената на 2 400 войници, подофицери и офицери, служили в полка и загинали за Отечеството. От двете му страни ще се поставят запазените оригинални каменни лъвове. Съществуващото КПП ще се разруши и ще се премести от северната страна на входа.

Според изготвената количествено-стойностна сметка това ще струва 171 хил. лв. Налични към момента са само 25 хил. лв., отпуснати целево от Министерството на отбраната на община Шумен през 2015 година.

МО е дало положително становище за проекта. В момента Министерството извършва проверка на списъка с имената на загиналите воини, които ще бъдат изписани на плочите. Подписан е договор за сътрудничество между Сдружение „Седми пехотен преславски полк“ и НВУ „Васил Левски“.   

„Щастлив съм, че в Шумен ще започне да се изгражда такъв монумент за признателност към нашите предшественици. Това начинание е едно добро доказателство, че патриотизмът има различни форми. Благодаря за вашата инициатива, Националният военен университет е плътно зад вас“, каза ген. Маламов.

Инициативният комитет за паметника заедно с шуменския клон на НД „Традиция“ организират честване на 140-та годишнина от създаването на 7-а Преславска пехотна дружина. То ще се проведе на 19 октомври в парка източно от сградата на община Шумен, където е оригиналното място на Паметника-портал.     

Всеки, който желае може да направи дарение на специално откритата за целта сметка в “Инвестбанк” АД с IBAN BG30IORT8048109658881 и титуляр Сдружение „Седми пехотен преславски полк“.

ШУМ.БГ