Парламентът не освободи Антон Славчев като член и изпълняващ функциите председател на Комисията за противодействие на корупцията и на тази за отнемане на незаконно придобитото имущество.

Общо 96 депутати гласуваха "за" отстраняването му, 91 бяха – „против“, седем се въздържаха. Точките от решението, предложено от „Продължаваме промяната – Демократична България“, бяха гласувани разделно след спор с какво мнозинство – квалифицирано или обикновено, следва да бъде освободен Славчев.

Председателят на парламента Рая Назарян посочи, че за освобождаването е необходимо квалифицирано мнозинство. За проекторешението гласуваха 35 депутати от ПП-ДБ, 36 от „Възраждане“ и 25 нечленуващи в парламентарна група. Против бяха 67 депутати от ГЕРБ-СДС, 22 от ДПС и двама от „БСП за България“, с въздържал се гласуваха шестима от БСП и един независим.  

Дискусията продължи близо четири часа. При представянето на проекта на решение в становище по вносител Лена Бориславова от ПП-ДБ заяви, че освобождаването на Славчев представлява своеобразен тест за тази зала, кой е готов да намали влиянието на Делян Пеевски в поне една от институциите, които са превзети и са политически мотивирани и не изпълняват функциите си по закон. Тя заяви, че са налице множество данни за политическа зависимост и намеса от страна на Славчев в политически борби и даде пример със забавеното разследване на несъбираемия кредит от 150 млн. лв. от Българска банка за развитие на Румен Гайтански, започнало едва след политическия раздор в ДПС, въпреки че комисията, по думите ѝ, е сезирана още през 2021 г. Едва сега след раздора и по политическа команда тази комисия видя, че има ощетяване на държавния бюджет, добави тя.

Йордан Цонев заяви, че от парламентарната група на ДПС са подкрепили разглеждането на тази точка в пленарна зала, не защото са съгласни с мотивите на вносителите, а защото има теми, по които обществото очаква отговор.  Аз съм много учуден от това, че една част от колегите, подписали исканията за оставка, са точно такива колеги, които са предмет на разследване и проверки, коментира той и добави, че това е опит да попречиш на разследването. Цонев заяви, че настояват за яснота, особено за две от разследванията и визира изтеклите разговори за финансиране на "Продължаваме промяната", както и отговор за гигантската, по думите му, афера с Агенция "Митници". Колегата му Хамид Хамид посочи, че замисълът на ПП-ДБ е друг. Те искат с тази уйдурма да го отстранят от тук и да го  инсталират в Софийска градска прокуратура СГП, защото той вече е спечелил конкурс с тяхна помощ, искат да го инсталират в СГП, защото там им трябва прокурор, защото половината им банда е за прокурор, каза Хамид.

От ПП-ДБ Лена Бориславова им отговори, че е показателно, че срещу ДПС няма обвинения за корупция. По думите ѝ е оксиморон точно ДПС , които имали санкционирани по Магнитски лица, да говорят за антикорупция. Председателят на парламентарната група на ПП-ДБ Николай Денков отчете, че действително е нахалство от един от символите на корупцията в държавата да твърдят, че председателят на антикорупционната комисия покровителствал ПП. Аз се обръщам към вас, колеги, ако искате да покажете, че България е готова да направи стъпка напред и да започне да се бори с корупцията – първо да освободим председателя, да приемем правилата, които са внесени още юни месец и да отпушим процедурата за избор на председател на комисията, заяви Денков.

Димо Дренчев от "Възраждане" заяви, че е "за" оставката и ще гласува с чиста съвест. Колегата му Петър Петров припомни данни от доклад на прокуратурата, представен на 30 април, в който се посочва, че с една четвърт за последните две години намалява интензитета на борбата срещу корупционни престъпления. Внесени в съда досъдебни производства за корупционни престъпления са с една четвърт по-малко за последните две години, посочи той и цитира, че  броят им е намалял от  337 на 252 обвинителни акта, брой предадени лица с обвинителен акт за корупционни престъпления също са една четвърт по-малко - от 425 -313, отбеляза депутатът. По думите му за сметка на това за последните две години се увеличава броят за прекратените производства за корупционни престъпления- от 720 прекратени през 2022 г. на 847 за 2024 г.

Тошко Йорданов, председател на ПГ "Има такъв народ", коментира, че две групировки- от една страна ГЕРБ-ДПС, и ПП-ДБ- от друга, се опитват да имат контрол и да решат личните си проблеми и припомни, че по време на така наречената четворна коалиция с очите си е видял и с ушите си е чул как и на Кирил Петков му трябвала "бухалка". Този дебат е коя групировка да има контрол, като едната дори е разследвана, добави депутатът и визира сигнала, пуснат от него срещу Кирил Петков и Божидар Божанов, за оказван натиск върху министъра на електронното управление.

Борислав Гуцанов, председател на ПГ "БСП за България", определи дебата като "срамен". Той посочи, че близо една година от ПП-ДБ и ГЕРБ са били в едно управление. Не можахте ли да ги решите тогава тези въпроси, коментира Гуцанов и посочи, че до края на това Народно събрание има три работни дена. За нас, парламентарната група на "БСП за България", това Народно събрание е изчерпано, заяви Гуцанов.

Росен Желязков от ГЕРБ-СДС заяви, че предлаганото решение е противоконституционно. Той припомни за приетите от "сглобката" промени в Закона за противодействие на корупцията, натоварен, по думите му, с много обществени очаквания.  С този закон това мнозинство си постави амбициозната цел в рамките на три месеца да избере състав на Комисия за противодействие на корупцията. В преходните разпоредби на този закон, ние, голяма част от които гласувахме "за" този закон, казахме, че до избирането на състав на Комисията за противодействие на корупцията заварените при влизане в сила на Закона за противодействие на корупцията членове на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество – изпълняват функциите на членове на съответните комисии, като след избора на нови членове продължават мандата си като членове на Комисията за отнемане на незаконно придобитото имущество. Тоест, в този преходен период – лицата, които са имали качеството на членове, изпълняват функция, те не са членове, те изпълняват функция и не са в мандат, обясни Желязков.

В проекта вие предлагате да бъде освободен изпълняващият функциите председател на Комисията за противодействие на корупцията, без да си давате сметка, че всъщност вие не можете да го освободите, защото в самия закон, така, както сме го приели всички ние, колеги от „сглобката“, ние сме определили за изпълняващ функциите Антон Славчев, каза още той.  Ако трябва парламентът да е отговорен, трябва да избере омбудсман, който да излъчи кандидат в номинационната комисия и тази процедура да започне. Дотогава ние ще се въртим в омагьосания кръг как трябва да се подновяват съставите на регулаторите и да не правим нищо, защото сами сме си вързали ръцете, в това число и с мнозинствата, които сме предвидили, каза Росен Желязков. Той предложи редакционни поправки, които бяха отхвърлени, както и самите текстове по вносител от прокторешението.

След спор между депутатите от ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС за необходимото мнозинство за приемане на решението, председателят на НС Рая Назарян заяви, че  според приетите разпоредби е необходимо освобождаването да бъде гласувано със 160 гласа.

Председателят на парламентарната група Костадин Костадинов заяви, че от ПП-ДБ за пореден път са дошли да им се молят да подкрепят това тяхно предложение. С цялото си поведение по време на този дебат и изказване на титани, всичко, което се случва в рамките на този дебат, ПП-ДБ саботират собственото си решение. Дали не го правят нарочно това, попита Костадинов и посочи, че в този юридически дебат те са загубили. Нашите подписите стоят под това решение, което вие сте написали и което не можете да защитите в момента. Вместо да направите необходимото да печелите подкрепа, на практика отблъсквате, добави той.

БТА