Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг произнесе днес слово, в което посочи пет поуки от дългогодишния му мандат начело на военнополитическия съюз. Той говори на събитие, организирано от германския фонд "Маршал" в Брюксел.

Най-важната поука е, че не трябва никога да приемаме връзката между Европа и САЩ за даденост, каза той. Изолационизмът няма да донесе сигурност на никого. Европа трябва да разбере, че без НАТО на континента няма сигурност, добави Столтенберг. По неговите думи Европа не получава сигурността си безплатно.

Трябва да искаме да платим цената на мира - повече пари дават по-силна отбрана, по-голямо сдържане и по-добра сигурност, продължи Столтенберг. Свободата е по-важна от свободната търговия - доскоро много съюзници мислеха, че купуването на руски газ е търговски въпрос. Не трябва да повтаряме същата грешка с Китай. Не трябва да жертваме краткосрочните търговски интереси срещу дългосрочни заплахи за сигурността. Нашата сигурност се подкопава от митата и пречките пред търговията между съюзници, допълни той.

Военната мощ е предпоставка за диалог. Това ясно се вижда в Украйна. Всички искаме войната да завърши. Руският президент Владимир Путин вярва, че може да постигне целите си на бойното поле. Не мисля, че можем да променим мнението му, но можем да му объркаме сметките. Като даваме оръжие на Украйна, Путин ще разбере, че не може да получи исканото със сила. Колкото повече оръжие можем да доставяме на украинците, толкова по-вероятно е да постигнем мир. Вратите на НАТО са отворени, Украйна ще се присъедини към пакта, добави Столтенберг.

Последната от петте поуки за него е, че военната сила има граници. Това се видя ясно в Афганистан, посочи той. Намесата на НАТО в тази страна бе подкрепена от ООН. Мисията ни не беше напразна, но продължи твърде дълго. Стремежът Афганистан да бъде демократична държава беше оправдан, но твърде амбициозен. Няма основание да мислим, че ако бяхме останали още 20 години, изходът би бил различен. Изводът за следваща мисия на НАТО зад граница е, че целта трябва да бъде ясно определена и да има разбиране какво може да се постигне, обобщи генералният секретар.

БТА