Израелската полиция и разузнавателните служби са осуетили ирански заговор за убийството на висши лидери, включително на израелския премиер Бенямин Нетаняху. Това съобщава американската медия ABC News, като уточнява, че бизнесмен е поискал 1 милион долара, за да убие именно Нетаняху.

Моти Маман, 73-годишен израелски бизнесмен от град Ашкелон, е обвинен, че два пъти е влязъл нелегално в Иран през Турция, за да се срещне със служители на разузнаването, ръководещи потенциални заговори от Техеран.

Твърди се, че разговорите с тях са включвали потенциални планове за атака срещу Нетаняху, министъра на отбраната Йоав Галант, шефа на разузнаването "Шин Бет" Ронен Бар, бившия премиер Нафтали Бенет, както и други високопоставени лица.

Според властите предполагаемите заговори е трябвало да бъдат отмъщение за убийството на ръководителя на "Хамас" Исмаил Ханиех в Техеран през юли, за което Иран обвини Израел.

Според данните на властите Маман е обсъждал възможността да действа като паричен куриер за други в Израел, да локализира руски и американски елементи за елиминирането на противниците на Техеран в Европа и САЩ, както и да вербува "двоен агент" на Мосад.

Предполагаемите контакти на Маман са били ирански бизнесмен, наречен само Еди, мъж на име Хаджах, който е представен като агент на иранското разузнаване, и друг неназован служител в разузнаването.

Твърди се, че 73-годишният мъж е пътувал два пъти до Иран - през май и август 2024 г., след предварителни срещи в Турция, първата от които се е състояла в южния град Самандаг през април 2024 г.

Маман е бил незаконно вкаран през турско-иранската граница два пъти, като вторият път  бил скрит в кабината на камион.

"Израелският гражданин е поискал авансово плащане от 1 милион долара, преди да извърши каквото и да е действие", уточняват от полицията и разузнаването, като обясняват, че иранскитe агенти са отказали да му дадат парите и са обещали да се свържат с него в бъдеще.

Твърди се, че Маман, който вече е с повдигнато обвинение, е получил около 558 000 долара за участие в срещите със служители на иранското разузнаване.

Високопоставен служител на разузнаването описа случая като "много сериозен", добавяйки, че оценките на сигурността подсказват, че "иранците ще продължат усилията си да вербуват оперативни служители в Израел за събиране на разузнавателна информация и извършване на терористични мисии в Израел, включително приближаване до лица с криминално минало, за да изпълнят тези задачи".

Дир.бг