Бенфика мина сравнително безаварийно през Белград и победи с 2:1 Цървена звезда в мач от първия кръг във "фазата на лигата" в Шампионската лига.

Два бързи гола на турските национали Карем Актюркоглу и Оркун Коркчу дадоха аванс на португалския гранд до 29-ата минута и укротиха лудата атмосфера на "Мала Маракана" в сръбската столица.

Това бе един от няколкото мача в първия рунд на турнира, в който се срещнаха два отбора, печелили трофея.

Пълните трибуни бушуваха преди началото, а Звезда си припомни паметната последна среща с Бенфика отпреди точно 40 години.

Тогава в стария елиминационен формат на Купата на шампионите, лисабонските "орли" повеждат с 2:0 в Белгад, но домакините обръщат резултата до 3:2. Това не стига, след като в Португалия Бенфика е спечелил с 2:0.

Но сценария нямаше как да се повтори. Гостите владееха положението, оркестрирани от ветерана-гросмайстор Анхел ди Мария (36 г.), който "разпъваше" отбраната на Звезда с пасовете и дрибъла си.

Сръбският тим почти не стигна до удари и нямаше нито едно чисто голово положение след почивката чак до последните минути, въпреки че опитваше постоянни атаки по фланговете и бе агресивен.

В края на мача статистиките сочеха повече шутове за Звезда, но е много трудно да отличим някой такъв, който да застраши вратата на португалците сериозно. Те пък бяха супер ефективни, а и като цяло разликата в класите бе твърде сериозна в начина, по който контролираха играта.

И точно, когато не се виждаше как ще се стигне до каквото и да е притеснение за Бенфика, дойде голът на надеждата за домакините.  Той падна в 86-ата минута след отлична атака на сръбския състав и пас към Милсон, който вкара отблизо - 1:2. В следващите минути се стигна до напрежение, но португалците не допуснаха изненада и изравняване.

Така "орлите" имат вече 3 точки, колкото събраха още 10 отбора след мачовете във вторник и сряда. Звезда е с нула.

С кого още имат да играят двата състава в новия формат:

Бенфика приема Атлетико Мадрид, Фейенорд, Болоня и Барселона, а ще гостува на Байерн, Монако и Ювентус.

Звезда домакин на Барселона, Щутгарт и ПСВ, а визитите са на стадионите на Интер, Монако, Милан и Йънг Бойс.

Дир.бг