Отборите на България записаха равенство и загуба в осмия кръг на шахматната Олимпиада в Будапеща, но шансовете им за много добро класиране остават с пълна сила. Двата ни състава имат по три срещи до края на състезанието.

При жените тимът ни стигна до равенство - 2-2 точки, срещу много силния отбор на Грузия.

След три ремита на Антоанета Стефанова (черни) и Нана Дзагнидзе, Нургюл Салимова (бели) и Лела Джавахишвили, и Белослава Кръстева (бели) и Бела Хотенашвили, партията на трета дъска завърши последна и тя решаваше мача.

Там Виктория Радева (черни) също не се победи с Нино Бациашвили, за да бъде фиксиран пълен паритет.

Двата отбора са с по 12 точки, но българките са по-напред в класирането - на 13-о място. А след загубата на Индия от Полша в четвъртък, лидерът в таблицата е с 14 т. - само на 2 пред нашите.

Днес българките срещат Виетнам в деветия кръг.

При мъжете България загуби с 1.5-2.5 точки от Бразилия.

Григор Григоров допусна поражение с черните фигури от Лукас до Вале Карлов, а в другите три партии Иван Чепаринов - Луис Пауло Супи, Александър Фир - Аркадий Найдиш и Момчил Петков - Ренато Кинтиляно, бяха направени ремита.

Българският отбор е с 10 мач-точки три кръга преди края на турнира, и е на 35-а позиция от над 190 отбора. Лидер и тук е Индия, но с максималните 16 т.

Днес българите играят срещу Португалия.

Дир.бг