В Шумен не се предвижда промяна на размера на местните данъци и такси през следващите 3 години. Това е записано в обявената от общинска администрация бюджетна прогноза за периода 2025-2028 г. Не се предвижда и ново теглене на дългосрочни заеми.

Документът ще влезе за одобрение от Общинския съвет на сесията идния четвъртък.

Приходите от данъците за придобиване на имущество, върху недвижимите имоти и върху превозните средства ще нараснат почти незабележимо, но ръстът е заради планирана по-добра събираемост. 

Например от данък върху недвижимите имоти през 2024 г. е заложено постъпление от 4,9 млн. лв., а 2028 г. – 5,050 млн. лв.

Приходът от продажба на земя и сгради се очаква да бъде в размер, близък до сегашния от 4,3 млн. лв. годишно. В размер на досегашните 7,3 млн. лв. годишно остава и таксата за битови отпадъци.

От общината правят уточнението, че постъпленията от Такса битови отпадъци (ТБО) са планирани на база на определения от Общинския съвет размер на таксата по сега действащата методика. Тя обаче е възможно да бъде променена със закон следващата или по-следващата година. 

Дълговете на община Шумен са под допустимия праг и тя има право на нови кредити. Кметското ръководство обаче не смята да тегли такива, а само временни безлихвени заеми в размер до 1,5 млн. лв. годишно, с цел да обезпечи европроектите, които изпълнява.

Размерът на дълга от 19,260 млн. лв. сега се очаква да падне до 10,620 млн. лв. в края на прогнозния период през 2028 г.

ШУМ.БГ