Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че планът за победа на Украйна зависи от бързи решения, взимани от съюзниците тази година. Това изказване той направи по време на съвместна пресконференция с председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен, която е на посещение в Киев. Пресконференцията се излъчи на живо на сайта на ЕК.

Киев и Брюксел трябва да действат възможно най-бързо, за да демонстрират силата на Украйна и ЕС, каза той.

Зеленски добави, че се надява, че Джо Байдън ще подкрепи плана му за мир. "Наистина се надявам, че той ще подкрепи този план", който се основава, както заяви украинският президент, на "бързи решения от нашите партньори", които  трябва да бъдат приети между октомври и декември.

"В този случай ние мислим, че този план ще подейства", каза Зеленски.

Украинският президент ще бъде приет от Джо Байдън в Белия дом на 26 септември. Отделно той ще бъде приет и от вицепрезидентката Камала Харис.

Зеленски освен това каза, че би искал да разбере каква е визията за войната в Украйна и на Доналд Тръмп.

На пресконференцията украинският президент предупреди, че не бива да се допуска възможността "агресорът да се адаптира" към санкционния натиск. Зеленски призова да продължат да се налагат ограничителни мерки срещу Русия. Нуждаем се от истински дълготраен мир, а не просто от замразяване на конфликта, каза още украинският президент.

Той добави, че днес е провел важна дискусия на четири очи с председателката на ЕК, като са били обсъдени почти всички ключови въпроси.

“Искам да Ви благодаря за допълнителната енергийна подкрепа от 160 млн. евро за зимата", обърна се Зеленски към Фон дер Лайен. Той отбеляза, че 100 млн. от тях идват от замразени руски активи. Продължават атаките срещу критично важна инфраструктура на Украйна, всеки ден се хвърлят стотици управляеми бомби, каза още Зеленски. Много ценим вашата подкрепа и институцията ЕС. Благодаря за всички проекти, свързани с тази подкрепа", подчерта украинският президент.

ЕК вчера обяви, че ще предостави допълнителни 160 млн. евро (180 млн. долара) за укрепване на енергийната мрежа на Украйна. От тях 100 млн. евро (112 млн. долара) идват от извънредните печалби, които ЕС е получил от лихвите по замразените руски активи. Фон дер Лайен заяви, че планът е да се накара "Русия да плати за това чрез приходите, генерирани от замразените им активи".  

Фон дер Лайен от своя страна съобщи, че ЕС ще отпусне на Украйна заем в размер до 35 млрд. евро. "Вие ще решите как най-добре да използвате средствата си", обърна се тя към Зеленски.

"Приоритетите са очевидни - защита на Украйна, нашите позиции, нашите войници, натиск върху Русия. Това е доста справедлив натиск. Подкрепа за нашата стабилност - на Украйна и на цяла Европа. Въпросът за енергетиката, защитата и възстановяването на нашите инфраструктурни съоръжения е особено актуален сега, преди зимата", каза Зеленски.

От началото на инвазията си досега Русия унищожи около една втора от енергийната инфраструктура на Украйна. В някои райони на Източна Украйна има продължителни прекъсвания на електрозахранването.

Основната цел сега е да се помогне на Украйна да децентрализира енергийната си мрежа и да стане по-малко зависима от големите електроцентрали, които са по-лесна мишена за руските сили.

Европейците вече изпратиха повече от 10 000 генератора и трансформатора, като доставят и малки и по-мобилни газови турбини. Този тип оборудване, осигуряващо електроенергия, е по-трудно за поразяване и по-лесно за ремонт.

БТА