Източник, близък до "Хизбула", съобщи днес пред Франс прес, че ръководителят на силите "Ар Радуан", елитно подразделение на проиранското ливанско движение, е бил убит при израелски удар в южните предградия на Бейрут.

Същото заяви и израелски официален представител, цитиран от Асошиейтед прес и БТА.

По данни на ливанското министерство на здравеопазването при удара, нанесен броени дни след зрелищна атака срещу използвани от ливанското ислямистко движение устройства за комуникация, са били убити най-малко осем души и ранени 59, предаде Ройтерс.

"Мишена на израелския удар беше ръководителят на силите "Ар Радуан" Ибрахим Акил, който беше убит", допълни източникът, близък до "Хизбула", информира АФП.

Акил беше вторият човек в командването на мощното формирование. Военният ръководител Фуад Шукр беше убит при подобен удар в южните предградия на Бейрут, крепост на "Хизбула", на 30 юли.

Ибрахим Акил, известен също като Тахсин, е издирван от САЩ за ролята си в бомбените атентати срещу посолството на САЩ в Бейрут през април 1983 г., при които загиват 63 души, и срещу американската морска пехота през октомври 1983 г., при който загинаха 241 войници.

Кадри, излъчени на живо от телевизия "Ал Манар" на "Хизбула" от мястото на нападението, показаха срутена сграда и линейки, пристигащи да окажат помощ на пострадалите.

Дир.бг