Ливанската шиитска групировка "Хизбула" съобщи тази сутрин, че Ахмед Уахби - висш командир, ръководил военните операции на нейните специални сили "Ар Радуан" във войната в Газа до началото на тази година, също е бил убит при вчерашния израелски въздушен удар по предградие на Бейрут, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

По-рано израелската армия обяви снощи, че е ликвидирала висшия командир на "Хизбула" Ибрахим Акил и други началници на специалните части на движението - "Ар Радуан", при удар в южната част на Бейрут, припомня Ройтерс.

"Хизбула" на свой ред също потвърди, че висшият ѝ военен командир Ибрахим Акил е бил убит, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

В изявлението си движението нарича покойния "един от големите лидери", като не представя подробности за убийството му, уточнява агенцията.

На този фон американският министър на отбраната Лойд Остин изрази безпокойството си от ескалацията на конфликта между Израел и ливанската шиитска групировка "Хизбула" по време на шестия си телефонен разговор в рамките на по-малко от седмица с израелския си колега Йоав Галант, предаде Ройтерс.

Шефът на Пентагона е призовал за дипломатическо решение на близкоизточната криза, допълва агенцията, като отбелязва, че Остин е поставил акцента върху дипломацията, след като Галант е обявил, че войната навлиза в нова фаза.

Пентагонът каза в изявление, че американският военен министър е изразил пред израелския си колега своето "безпокойство от настоящата ескалация на размяната на удари между Израел и "Хизбула".

Дир.бг