Антъни Джошуа претърпя още една тежка загуба в професионалния бокс - този път от сънародника си Даниел Дюбоа пред 96 хиляди души на "Уембли".

Новата звезда на британския бокс в тежка категория победи вече утвърдената с нокаут в петия рунд. Развръзката можеше да дойде и по-рано, тъй като Дюбоа подхвана съперника си още от самото начало и го свали на земята общо пет пъти.

Джошуа никога не беше пребиван толкова тежко в кариерата си, дори и при шокиращата си загуба от Анди Рус. Той вече има четири поражение, като в това число влизат и двете поредни срещу Олесксандър Усик. Победите му остават 28, включително четирите поредни в последните две години, които го върнаха в сметките за световните титли на украинеца.

За Дюбоа каквото и да се каже ще е малко. 27-годишният лондончанин беше изключително впечатляващ и макар да бе считан за аутсайдер от букмейкърите, мнозина очакваха, че може да нокаутира Джошуа.

Доказаха го победите му до момента в кариерата, като те вече са 22, от които 21 с нокаут. Единствените му загуби остават тези срещу Джо Джойс през 2020-а и срещу Усик през 2023-а. Украинецът, както и Тайсън Фюри сега видяха впечатляващия му успех на живо.

С днешната си победа, която беше подгрята от изпълнение на Лиам Галахър от Оейзис, Дюбоа печели титлата в тежка категория на IBF.

Първият рунд трудно можеше да бъде по-впечатляващ за Дюбоа, като в него той вкара много попадения, а в края и събори съперника с една деснячка. Притесненията за Ей Джей продължиха и във втория рунд, когато неговата глава беше разтресена още няколко пъти. В края на третия рунд Дюбоа размаза своя съперник със серия от крошета и отново го свали на земята. Съдията отсъди нокдаун, но след това сложи край на рунда заради изтичане на времето.

В началото на четвъртия Джошуа падна още два пъти, но въпреки това съдията продължи мача. Джошуа се стабилизира до края на рунда и дори започна да провокира съперника с изплезвания. Развръзката дойде в петия рунд, когато изглеждаше, че Джошуа е готов за велик обрат, влизайки в зрелищна размяна, но точно тя подписа присъдата му. Шампионът падна и този път 10 секунди не му стигнаха да се изправи.

След мача Дюбоа използва култовата фраза от филма "Гладиатор": Не се ли забавлявахте?  Аз съм гладиатор. Аз съм войн до края. Искам да съм на върха на този спорт и да реализирам потенциала си".

За Джошуа е твърде вероятно това да означава край на професионалната кариера. След тежките загуби от Руис и Усик той направи добър опит за завръщане на върха и бе считан за главен претендент, но днешният мач слага край на надеждите му. Дюбоа изглежда ще е съперникът на победителя от декемврийския реванш между Усик и Фюри.

Дир.бг