"Удар от страна на унгарците по нашето искане за пълноправно членство в Шенген, както и за членството ни в еврозоната" - така проф. Владимир Чуков коментира пред bTV информацията, че има българска следа в използването на пейджъри като бомби в Ливан и Сирия.

"Обърнете внимание, че е отворена банкова сметка, която не би трябвало да бъде отваряна в българска банка. Не искам да разсъждавам защо и как е станало това, но това е пропуск, който е използван от унгарците, за да отклонят вниманието от регистрираната в Унгария фирма, която пък е на името на някаква сицилианка", поясни той.

За втори път в рамките на по-малко от два месеца Израел локализира и ликвидира двама от най-мистичните фигури на групировката "Хизбула". Тази операция беше предшествана от дистанционно взривяване на хиляди пейджъри и радиостанции, ранили над 3000 души и убили над 100 души. В нощта на събота срещу неделя от ливанска територия към Израел полетяха 150 ракети и дронове.

На този фон през изтичащата седмица беше направен опит в този конфликт да бъде замесена и България. Унгарско издание съобщи, че фирма, регистрирана у нас, е свързана с мрежата от кухи-компании, през които са минали транзакциите около покупката, производството и доставката на взривените пейджъри. Българските институции отрекоха тези обвинения.

"Всичко това ми прилича на една шпионска сага, в която всяко едно от звената има някаква функция. Вчера имаше пост на "Хизбула" в платформата "Телеграм", в който се казва, че те са завършили първата фаза на отговора за взривените пейджъри. Бяха бомбардирани индустриалните халета на фирма "Рафаел", която е част от израелския военнопромишлен комплекс. Тази фирма произвежда безжични телекомуникационни устройства", коментира още проф. Чеков.

Според него вторият много интересен детайл, на който трябва да се обърне внимание, е факта, че Иран участва в покупката на тези пейджъри. Освен това фирмата, която е регистрирана в София от норвежец, е куха фирма, която е подхвърлена от унгарците.

"Това е злосторене от страна на унгарците спрямо България. Според мен рано или късно това щеше да се разбере. Вчера стана кристално ясно, че няма как България да ги е произвела тези пейджъри. Но тук искам да уточня още нещо - няма как българската фирма фантом да е превела пари на унгарската", посочи още проф. Чуков.

Той посочи също така, че "Хизбула" е напарила т.нар. "секции" - има производител, има кораб за транспортиране на продукцията, има и секция за отговор на атаката. А всички източници от Иран отричат българското участие в тази афера.

Според проф. Чуков всички, ангажирани в тази атака, ще бъдат ликвидирани рано или късно.

Дир.бг