Кандидатът на Републиканската партия за президент на САЩ Доналд Тръмп заяви, че украинският президент Володимир Зеленски иска демократите да спечелят изборите, на които той ще се изправи срещу вицепрезидентката от Демократическата партия Камала Харис, предаде Ройтерс.

"Мисля, че Зеленски е най-великият търговец в историята. Всеки път, когато идва в страната, си тръгва с 60 милиарда долара", заяви Тръмп на митинг в Пенсилвания. "Той отчаяно иска те да спечелят тези избори, защото аз бих постъпил по-друг начин, ще договоря мир", допълни експрезидентът.

Тръмп каза, че ако спечели изборите, ще се обади на руския президент Владимир Путин и на Зеленски и ще ги призове да постигнат споразумение за прекратяване на войната, допълва БТА.

Кампанията на Харис не е реагирала за момента на изказването на Тръмп, а той не съобщи подробности за мирния си план. Според допитванията се очертава оспорвана надпревара между бившия президент и Харис.

Зеленски пристигна в САЩ в неделя, за да участва в сесиите на Общото събрание на ООН, и призова партньорите си да съдействат за постигането на "обща победа за един наистина справедлив мир".

Вашингтон и неговите съюзници осигуриха помощ от милиарди долари на Украйна след началото на руската инвазия през февруари 2022 г., като същевременно наложиха няколко пакета от санкции на Москва.

Тръмп редовно определя помощта на САЩ за Украйна като прахосване на пари и отказва да заяви, че иска Украйна да спечели.

Той и Зеленски разговаряха по телефона през юли, но не са се срещали лично след края на мандата на Тръмп 2017-2021 г.

Зеленски заяви, че действията на САЩ сега могат да ускорят края на руската агресия догодина

Решителните действия на ръководството на САЩ сега могат да ускорят края на руската агресия срещу Украйна през следващата година, заяви президентът Володимир Зеленски след среща с двупартийна делегация от Конгреса на САЩ, предаде Ройтерс.

"Сега, в края на годината, имаме реална възможност да засилим сътрудничеството между Украйна и Съединените щати", написа той в публикация в приложението "Телеграм". "Решителните действия сега могат да ускорят справедливия край на руската агресия срещу Украйна идната година", допълни украинският лидер.

Зеленски е в САЩ, за да участва в заседанията на Общото събрание на ООН и да представи своя "план за победа" на американските лидери.

Дир.бг