Винисиус Жуниор от Реал ще е следващият носител на "Златната топка", гръмнаха в един глас медиите в Испания, Англия и Франция днес, а мадридският "Марка" даже дава подробности около посрещането му в Париж на 28 октомври, където ще е церемонията.

Излизането на публикациите тази сутрин с напълно сигурната победа на Вини в надпреварата, съвпадна с тотален срив в ставките на букмейкърите по темата. Те са вече около 1.20 за "Топка" в ръцете на бразилеца, докато за конкурентите му коефициентите скочиха до 4.00 (за Родри от Манчестър Сити) и 10.00 (за Джуд Белингам от Реал).

"Злато за Вини", озаглавен е материалът в "Марка", като детайлите са, че в гласуването на "Франс Футбол" - а тази година анкетата е подпомагана и от УЕФА, крилото печели убедително.

24-годишният футболист дойде в Реал преди 6 години от Фламенго и вече е лидер в отбора с бели екипи. Вини спечели три титли на Испания, както и два пъти трофея в Шампионската лига с Мадрид, основен играч е и в бразилския национален отбор.

Наред с очевидните успехи, около него не липсват и скандалите. Само през миналия сезон на шест пъти той и клубът му подаваха жалби за расистки обиди по испанските стадиони срещу Вини, като асът не остава длъжен и провокира публиката с жестове, когато чуе реплики от трибуните.

Критиките за играта му са далеч по-малко, като основната засега е, че не се изявява на високо ниво с националния екип. Пет гола в 35 мача е твърде малко за стандартите на водещ нападател на селесао.

В Реал статистиките са 272 мача и 86 гола, което е нещо като едно попадение в около 3.5 срещи. Предвид близо 80 асистенции, както и изявите му в най-големите мачове, ясно е защо Вини е считан за основен коз в Мадрид.

Той пише история - ако наистина спечели на 28 октомври в Париж.

Става първият играч, роден в година с 2 в началото (2000-а), който вдига "Златната топка". И ще продължи тенденцията все още нито един футболист, който е роден през 90-те, да не я е печелил. Това, разбира се, се дължи на невероятната доминация на Меси и Роналдо в анкетата, които спечелиха 13 от последните 15 издания.

Двамата не са номинирани тази година, което не се е случвало от 2003 г.

Dir.bg