72-годишна жена от село Венец и 32-годишен шуменец попаднаха в схеми на измами и „разплатиха“ различни суми на „адвокат“ и „търговец“, съобщиха от пресцентъра на ОД на МВР.

Със 7000 лв. и златни накити 72-годишна жена от село Венец „плати" на мним адвокат, за да защитава сина й. На 20 септември около 10 часа жената получила обаждане по телефона от непознат мъж, който се представил за адвокат. Казал, че синът й бил задържан като виновен участник в пътно-транспортно произшествие, в което блъснал и убил жена. Измамникът успял да я убеди, че може да помогне. За целта трябвало да даде парична сума. Тя споделила, че има около 7000 лева и около 20 г златни накити. „Адвокатът“ казал, че са достатъчни.

Наредил й да отиде пред болницата в Шумен, където й изпратил таксиметров автомобил. След това била принуждавана да смени таксито и да отиде в Търговище. Там по телефона получила допълнителни указания, че трябва да вземе друго такси и да отиде до Велико Търново, където да се срещне с човек, който да вземе парите, за да не съдят сина й.

Жената изпълнила всички указания, и стигнала до Велико Търново. Пред здравно заведение предала на непознат мургав мъж сумата от 7 000 лева и 20 г златни накити. Върнала се в Шумен и установила, че синът й е в жилището си. Бил подаден сигнал в полицейското управление в града за извършената измама.

С парична сума от 1860 лева е измамен 32-годишен мъж от Шумен. Той направил поръчка за закупуване на домакински уред чрез мобилно приложение. Бил подмамен да предостави номера на банковата си карта и пин кода, като малко по-късно установил, че от сметката му липсва сумата от 1862 лева.

По двата случая са образувани досъдебни производства.

ШУМ.БГ