Пожар избухна в завода за целулоза и хартия в гр. Стамболийски. Сигналът е подаден в 10:30 ч. Огънят е локализиран 20 минути по-късно. Няма данни за пострадали хора, нанесени са само материални щети.  

Към мястото на инцидента са изпратени 10 пожарни, 30 служители и 1 химически автомобил, съобщи Нова телевизия.

Кметът Петър Неделев поиска от директора на РИОСВ - Пловдив инж. Ивайло Йотков да осигури мобилна станция за замерване замърсяването на въздуха от пожара във фирма "Монди". "Няма пострадали хора, не е имало нужда от медицинска помощ и линейки. Запалил се е участък от машината за производство на хартия, реагирали са веднага", коментира на място кметът Неделев. Няма рискове за квартали на град Стамболийски, пушекът бързо се разсейва, допълниха от общината.

В близост до завода се усеща и неприятна миризма, съобщава БНТ. На място се извършва химическо замерване на замърсяването, уточниха от пожарната. Очакват се събраните от него данни.

По предварителна информация пламъците са тръгнали от машина, част от поточна линия по време на работа в един от цеховете. Предстои разследване за причината за пожара.

През изминалото денонощие противопожарните служби в страната са реагирали на 158 сигнала за произшествия и са ликвидирали 124 пожара, съобщава на интернет страницата си Главната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" (ГЗПБЗН) на МВР.

С преки материални щети са 15 от възникналите пожари - от тях шест са в жилищни сгради, три в спомагателни, временни или паянтови постройки, три в транспортни средства, един в селското стопанство, един в съоръжение на открито и един друг.

Без нанесени материални щети са възникнали 109 пожара, от които 63 в сухи треви, горска постеля и храсти, три в стърнища, 39 в отпадъци и четири други.

Извършени са 29 спасителни дейности и помощни операции, от тях девет при катастрофи в транспортни средства, допълва БТА.

Подадени са пет лъжливи повиквания. При пожарите няма загинали и пострадали, допълват от ГДПБЗН.

Дир.бг