Община Шумен обяви обществена поръчка за проектиране на сондажи и водопроводи на 5 села с водни проблеми. Общата стойност на поръчката е 214 хил. лв. с ДДС, а финансирането е от собствени средства.

Като най-застрашени от безводие са посочени селата Лозево и Струйно. За тях се предвижда да се направят нови дълбоки сондажи и да се изградят тръбни кладенци с помпени станции.

В Струйно, освен сондаж, общината възлага проектиране и на изцяло нова водопроводна мрежа, тъй като сега действащата е в лошо състояние, аварира често и води до големи загуби на вода.  

Другите села с лошо водоснабдяване са Салманово, Вехтово и Друмево.

При първите две от тях основният проблем е загубата на вода по трасето вътре в селата. Затова ще се търсят не нови водоизточници, а пълна подмяна на тръбопроводите. Водопроводната мрежа на Салманово е 13 871 метра, на Вехтово е 9 700 метра.
 
Проблемът на Друмево, освен в амортизираната селска ВиК-мрежа, е и в често авариращия 13-километров довеждащ водопровод от шахтов кладенец „Друмево-Ивански”, намиращ се в терасата на река Камчия.

Обществената поръчка е разделена на 6 лота. Изпълнителите трябва да изготвят остойностени инвестиционни проекти, които да дадат възможност при осигуряване на финансиране да се пристъпи към бърза реализация на строителните дейности.

ШУМ.БГ