Напрежението между религиите в Ливан се покачва, тъй като десетки хиляди жители на южната част на страната напускат домовете си на фона на израелските въздушни удари срещу „Хизбула“, предаде израелската новинарска агенция ТПС.

Многобройни са случаите, в които сунити и християни в по-безопасните райони на страната отказват да приемат разселени хора от предимно шиитски райони. Мнозина подозират, че сред евакуираните има членове на „Хизбула“, които биха превърнали селата им в мишени за израелското разузнаване.

При един от инцидентите в християнското предградие на Бейрут Аин ел Реманех ливанската армия бе принудена да се намеси, когато жителите отказаха да настанят шиити от юга. Едва след намесата на армията разселените шиити бяха изселени от домовете, които се опитваха да присвоят.

„Хизбула“ се опасява, че масовата евакуация от юга ще улесни създаването на буферна зона в региона от страна на Израел.

Представители на израелските власти призовават „Хизбула“ да бъде разоръжена и изведена от Южен Ливан в съответствие с Резолюция 1701 на Съвета за сигурност на ООН, която сложи край на Втората израелско-ливанска война от 2006 година.

Вчера Израел призова жителите на Южен Ливан и долината Бекаа да напуснат домовете, в които подкрепяната от Иран „Хизбула“ съхранява ракети.

ЦАХАЛ разкри, че „Хизбула“ се е подготвяла да изстреля крилата ракета, скрита в дом на цивилни. Армията разпространи кадри, включително от въздушния удар, който я унищожава.

Сарит Захави, президентка и основателка на изследователския център „Алма“, заяви през август пред ТПС, че доктрината на „Хизбула“ използва широко цивилни домове.

„Хизбула" съхранява оръжията си навсякъде, както между селата, така и в самите села“, каза тя.

„В общи линии всяка трета къща в шиитските села в Южен Ливан се използва по някакъв начин от Хизбула за военни цели, независимо дали става въпрос за склад за оръжие, вход на тунел или площадка за изстрелване на ракети към Израел“, обяснява тя.

Повече от 60 хиляди жители на Северен Израел бяха принудени да напуснат домовете си, когато „Хизбула“ започна да изстрелва ракети и дронове през октомври. Подкрепяната от Иран терористична групировка е изстреляла повече от 9000 ракети и дронове, като е убила 26 цивилни и 22 войници от израелска страна.

Лидерите на „Хизбула“ заявиха, че ще продължат атаките, за да попречат на израелците да се върнат по домовете си, което ръководителят на „Хизбула“ Хасан Насрала повтори в речта си в четвъртък вечерта.

БТА