Двойка гигантски панди, прекарала дълги години във виенския зоопарк "Шьонбрун", се завърна в Китай, за да прекара остатъка от живота си в "старчески дом" за панди.

Към днешна дата всички гигантски панди са собственост на Китай. Пандите, които живеят в зоологически градини извън страната, също са взети на заем и престоят им в чужбина се регулира от договор, припомня за БТА Цветана Делибалтова. Според китайска традиция те се връщат в родината си, когато стигнат определена възраст.

Миналата седмица с китайски товарен самолет двете панди отлетяха за Чънду, затрупани с любими храни - бамбук, сладки картофи, моркови, бамбуков хляб и вода. По време на десетчасовия полет за придружаващия екип е осигурен постоянен достъп до животните.

Пандите бяха придружени от дългогодишната си гледачка Ренате Хайдер и Хе Чангуи, служител на дома за панди. Хе Чангуи е прекарал една седмица в Шьонбрун, за да се запознае с животните, а австрийската им гледачка остава в Китай две седмици, докато пандите свикнат с новия си дом.

Сътрудничеството в областта на научните изследвания между зоологическата градина "Шьонбрун" и китайския ѝ партньор в областта на опазването на природата - Китайската асоциация за опазване на дивата природа, е удължено за още десет години.

От зоопарка съобщиха че, скоро във Виена ще пристигне нова млада двойка от застрашените от изчезване симпатични мечета.

Дир.бг