Два от имотите на президента на Румъния Клаус Йоханис и неговата съпруга Кармен в град Сибиу ще бъдат върнати на румънската държава, а парите, получени от наеми - в размер на 260 000 евро, ще трябва да бъдат върнати. Това информира телевизия Диджи 24, като се позовава на публикувано днес окончателно решение на Върховния касационен съд на Румъния.

Съдът се произнесе по спор за правото за унаследяване на имот в Сибиу, който е принадлежал на съпругата на президента Кармен Йоханис, нейната майка и на семейство Бащя. Родика Бащя – приятелка на семейство Йоханис, установила се в САЩ, заведе през 2016 г. дело, с което искаше от съда да анулира документ, чрез който румънската държава е обявена за законен наследник на имота. След като загуби на всички предишни инстанции, Върховният касационен съд окончателно отхвърли обжалването й, съобщава Диджи 24.

Този спор блокираше процеса на връщане на румънската държава на друг имот в Сибиу – търговско пространство на улица „Бълческу 29“, което семейство Йоханис загуби в съда през ноември 2015 г., допълва румънската редакция на Радио Свободна Европа.

Миналата година Националната агенция за данъчна администрация (ANAF) обясни по искане на информационния сайт ДжиФорМедия (G4Media), че заради споровете за правото за унаследяване, не може да си върне собствеността върху имота, изгубен от Йоханис в съда през 2015 г., нито сумата от 260 000 евро, инкасирани от наеми, припомня Радио Свободна Европа.

След решението на Върховния касационен съд, публикувано днес, нотариус може да започне процедура за унаследяване, чрез която румънската държава да бъде обявена за наследник на имотите, а президентското семейство може да бъде принудено да върне парите, които е получило от наеми, информира медията.

Търговското пространство на ул. „Бълческу 29“, което бе собственост на семейство Йоханис между 1999 г. и 2016 г., бе наето от Райфайзен банк и е донесло на държавния глава приходи от над 260 000 евро, според разследващия журналистически сайт Райспроджект (riseproject.ro). Със средствата, получени от наема, президентът купи други три къщи, от които също получава приходи от наеми, отбелязва Радио Свободна Европа.

Шейсет и петгодишният Клаус Йоханис бе кмет на град Сибиу от 2000 г. до 2014 г., когато бе избран за президент на Румъния. Йоханис е роден в Сибиу в семейство на етнически германци. Той е бил учител по физика и училищен инспектор преди да влезе в политиката. През 2018 г. бе преизбран за държавен глава за втори и последен президентски мандат.

БТА