Цената за ползване на Синя зона и платен паркинг в Шумен скача от 1 на 1,20 лв. на час. Решението бе взето на днешното заседание на Общинския съвет с 26 гласа „За“, 12 „Против“ и 1 Въздържал се“ (Махмуд Аламо). Против бяха съветниците от ГЕРБ, от „Възраждане“ и Васил Тодоров от ПП-ДБ.

Предложението за увеличение на таксата за паркиране дойде от общинския съветник Данаил Данчев. Той обясни, че ръстът е бил гласуван от постоянната комисия по Икономическа политика към Общинския съвет.

Данчев каза, че "ако искаме градът да заприлича на нормален европейски град, трябва да инвестираме в паркингите". Напомни, че таксата от 1 лев не е "пипана" повече от 10 години.
Кметът Христо Христов се съгласи с предложеното поскъпване.

„Това покачване не е от нас, но го приемаме, защото е в интерес на развитието на община Шумен“, каза кметът Христо Христов.

„При всички случаи трябва да бъдат увеличени цените за паркиране в Община Шумен, но нека първо бъдат обособени Зелена и Синя зона и след като бъдат ситуирани тези зони, тогава да се променят цените“, каза Димитър Александров от ГЕРБ. Колегата му и съпартиец Светлозар Начев изказа твърдо несъгласие и обяви, че се слага каруцата пред коня, вместо първо да се изградят паркинги и след това да се искат повече пари от хората.

Независимият съветник Павел Павлов обяви, че е за здравословния начин на живот и ще подкрепи увеличението, защото тя ще накара част от шофьорите да ходят повече пеша или да ползват велосипеди.

Със същото решение Общинският съвет одобри и исканото от ОП ОЖИ искане за абонаментните карти за паркиране. Едномесечната карта за един паркинг на един автомобил  скочи от 40 на 70 лв., а за всички паркинги – от 80 на 140 лв. Вдигнати бяха също 6-месечните и едногодишните карти.

По искане на кмета Христов отпаднаха преференциите за служители на общинска администрация и на общинските съветници. Досега те купуваха абонаментни карти за паркиране с намаление.

По-късно тази точка бе прегласувана. Съветниците решиха намалението за служители на Общината да остане, но да е 50%, а не 60%, както бе първоначалното предложение.

ШУМ.БГ