88-годишен бивш боксьор в Япония бе оневинен, а смъртната му присъда за четворно убийство бе отменена след почти половин век в затвора. Решението на Окръжния съд на префектура Шидзуока е постановено днес, предаде Асошиейтед прес, позовавайки се на държавната телевизия Ен Ейч Кей (NHK), цитирани от БТА.

Оправдателната присъда на Ивао Хакамада го прави петия осъден на смърт обвиняем, който е признат за невинен в повторно разглеждане на съдебен процес в следвоенното японско наказателно правосъдие. Председателят на съда Коши Куни, заяви, че съдът е признал, че доказателствата по делото са били многократно фалшифицирани и че Хакамада не е виновен, съобщи Ен Ейч Кей.

Мъжът е осъден за убийство, извършено през 1966 г., при което са били убити управител на компания и трима членове на семейството му, а след това домът им в Централна Япония е бил подпален. Той е осъден на смърт през 1968 г., но не е бил екзекутиран поради дългите срокове за обжалване и повторното разглеждане на делото.

Той прекарва зад решетките 48 години - повечето от тях със смъртна присъда - най-дълго държания осъден на смърт затворник в света, отбелязва АП.

Върховният съд отхвърля първото му обжалване за повторно разглеждане цели 27 години по-късно. Второто обжалване за възобновяване на делото е подадено през 2008 г. от сестра му Хидеко Хакамада, която сега е на 91 години, и съдът най-накрая се произнася в негова ползва през 2023 г., като по този начин проправя пътя му за подаването на молба за настоящето възобновяване на делото, което започна през октомври.

Хакамада е освободен от затвора през 2014 г., когато съдът разпорежда повторно разглеждане на делото въз основа на нови доказателства, които сочат, че присъдата му може да се основава на изфабрикувани обвинения от страна на разследващите, но не е освободен от наказателна отговорност. След като е пуснат от затвора, Хакамада излежава присъдата си вкъщи, тъй като крехкото му здраве и възрастта правят неговото бягство слабо вероятно.

Дир.бг