Американският министър на отбраната Лойд Остин заяви днес, че САЩ ще продължат да оказват военна помощ на Израел, отхвърляйки идеята за съществуването на "червени линии" в това отношение, макар и да предупреди, че пълномащабен конфликт между Израел и ливанската шиитска групировка "Хизбула" би бил опустошителен, предаде Ройтерс, цитиран от БТА.

Израел не откликва на призивите на международната общност за спиране на престрелките с подкрепяното от Иран движение и продължава да упражнява натиск с удари, причиняващи смъртта на стотици хора в Ливан и повишаващи опасенията от регионална война, посочва агенцията.

Запитан за "червени линии" в подкрепата на САЩ за Израел, Остин заяви пред представители на медиите, че САЩ няма да се отклонят от своя ангажимент да помагат за израелската самоотбрана. Той повтори отправяните досега от САЩ призиви за прекратяване на огъня и дипломатическо решение на кризата.

"От самото начало ние сме ангажирани с подкрепа за Израел, с доставка на това, което е нужно на израелците за защитата на тяхната неприкосновена територия, това не се е променило и няма да се промени в бъдеще", заяви Остин след среща с министрите на отбраната на Великобритания и Австралия - Джон Хийли и Ричард Марлс, в британската столица Лондон.

Израел обяви днес, че си е осигурил пакет от помощ на стойност 8,7 милиарда долара от САЩ за текущите си военни операции и за поддържане на военно предимство в региона.

Остин посочи, че съществува опасност от повсеместна война между "Хизбула" и Израел, но добави, че дипломатическо решение на конфликта все още е възможно.

"В момента сме изправени пред риска от тотална война. Още една пълномащабна война би била опустошителна и за Израел, и за Ливан", посочи американският министър на отбраната.

"Така че нека да бъда ясен - Израел и Ливан може да изберат различен път, но въпреки рязката ескалация на напрежението в последните дни дипломатическо решение все още е възможно", добави той.

Остин каза още, че най-бързият начин Израел да постигне поставената си цел да върне своите изселени от Северен Израел заради обстрела на "Хизбула" граждани по домовете им е по пътя на дипломацията.

Относно отпуснатата американска финансова помощ за Израел израелското министерство на отбраната заяви, че от нея 3,5 милиарда долара ще бъдат предназначени за закупуване на военни материали и оборудване, 5,2 милиарда долара - за подобряване на системите за противовъздушна отбрана на Израел, включително противоракетните щитове, и за най-съвременна лазерна система, предаде Франс прес.

Дир.бг