Община Шумен започна процедура по премахване на 41 гаража, които са незаконно поставени на общински терен. Всички те се намират на ул. „Северна“ в кв. „Еверест“, която се ремонтира.

При проверка експерти от дирекция „Устройство на териториите“ са констатирали, че гаражите са направени, без да имат издадено разрешение за строеж и в общината няма данни, които да удостоверяват кои са собствениците на постройките.

От общината са разлепили известия, но в администрацията не се явил никой, за да докаже собствеността си. За незаконните гаражи са съставени констативни протоколи, а срокът за обжалване по тях вече е изтекъл.

Така общината е принудена да ги премахне за собствена сметка.

За ШУМ.БГ главният архитект на Шумен Цвета Жекова обясни, че гаражите няма как да останат на сегашните си места, най-малкото заради това, че пречат на ремонта на улица „Северна“. По думите й, след като улицата е готова ще се търсят варианти за гаражните клетки, ако собствениците на автомобили искат да ги поставят отново като се спазят законовите разпоредби.

Това не е първото масово премахване на незаконни гаражи. През 2019-та инспектори откриха общо 241 на територията на града. 68 от тези на улица „Марица“ бяха съборени миналата година при изпълнението на проекта за облагородяване на пространството около река Енчова.

ШУМ.БГ