Осем споразумения за финансиране на инфраструктурни проекти, на обща стойност над 8.58 млн. лева, подписаха кметът на Шумен проф. Христо Христов, заедно с директор дирекция „Бюджет, финанси и работна заплата“ Силвия Мирчева и служебният министър на регионалното развитие и благоустройството Виолета Коритарова-Касабова. Това съобщиха от пресцентъра на община Шумен.

Оттам уточниха още, че от бюджета по Инвестиционната програма за общински проекти държавата отпуска до 75 000 лева за реконструкция на улици в Шумен – ул. „Катюша“, ул. „Независимост“, ул. „Генерал Драгомиров и други. Финансова подкрепа се отпуска и за рехабилитация и реконструкция на ул. „Захари Стоянов“ и части от улици „Бузлуджа“ и „Кирил и Методий“ в село Царев брод, на обща стойност от 25 000 лева.

На стойност над 8.32 млн. лева е финансовата подкрепа за цялостната реализацията на приоритетен проект „Инженеринг – проектиране, строителство и авторски надзор за обект: Рехабилитация на път SHU 1187 /I-7, о.п. Шумен – о.п. Велики Преслав/ - Мараш – Салманово /SHU1190/“.

Дейности по проектиране и авторски надзор включват още един проект за подобряване на пътната инфраструктура на общинската пътна мрежа SHU 1192 (III-731, Р. Димитриево – Черноок) Друмево - Овчарово - В. Друмево - о.п. Шумен в участъка от село Костена река до село Овчарово, като предоставените средства са 25 000 лева.

Други проекти, които се финансират със средства от държавата, са за подобряване на ВиК инфраструктурата в различни населени места в Общината – реконструкция на водопроводната мрежа в селата Салманово, Вехтово и Струйно, както и реконструкция на довеждащия водопровод към село Друмево. Осигуреният финансов ресурс е 164 000 лева.

ШУМ.БГ