Шампионът от последните два сезона Франческо Баная (Италия, Ducati Lenovo Team) спечели спринтовото състезание за Гран при на Индонезия в клас MotoGP, преди неделната основна надпревара от 14-ия кръг в световния шампионат по мотоциклетизъм на писта.

Баная, който бе четвърти в квалификацията по-рано днес, постигна седма победа за сезона, завършвайки начело след 13-те обиколки за 19:41.354 минути.

Италианецът се възползва от катастрофата още в първата обиколка на победителя в квалификацията и лидер в генералното класиране Хорхе Мартин (Испания, Prima Pramac Racing), който в крайна сметка остана десети, с изоставане от 9.104 секунди. Мартин даде всичко от себе си, за да си проправи път обратно към предните позиции, но не успя да си осигури никакви точки.

Последва го и Марко Бедзеки (Италия, Pertamina Enduro VR46 Racing Team), който също сгреши, докато преследваше Баная и се нареди четвърти, на 3.072 секунди.

Второ и трето място в спринта на пистата "Мандалика" в Индонезия заеха съответно Енеа Бастианини (Италия, Ducati Lenovo Team), на 0.107 секунди и шесткратният световен първенец Марк Маркес (Испания, Gresini Racing MotoGP), на 1.701 секунди. Маркес катастрофира два пъти в квалификацията и тръгна от четвърта редица, но направи забележителен старт, за да се изкачи до пета позиция в първата обиколка.

Победителят в спринтовото състезание в Индонезия от миналия сезон Хорхе Мартин, който в квалификацията записа рекорд за най-бърза обиколка, води в генералното подреждане с 341 точки, с 12 повече от Баная, който има 329, а трети е Бастианини с 291 точки.

БТА