Нов трус разтърсва тениса, след като Световната антидопингова агенция (WADA) обяви, че обжалва решението на тенис властите да не бъде наказван световния №1 Яник Синер, уличен в употреба на забранена субстанция.

Случаят е от пролетта, когато италианецът е дал положителна проба за веществото клостебол, но след дълго разследване и пледиране на адвокатите на играча, че то е попаднало неумишлено в организма му след грешка на масажист, решението бе - няма санкция.

Оневиняването на Синер предизвика куп реакции сред асовете в тениса, а и сред други спортисти, пострадали и изтърпяли наказания в подобни ситуации.

Тази сутрин от WADA публикуваха официално становище и са категорични - искат отмяна на решението за оневиняване на Яник, както и той да бъде наказан за 2 години извън спорта.

На 15 август независим трибунал оповести, че позитивният тест на тенисиста е вследствие на грешка, извършена "без негова вина и умисъл".

Но въпреки това прие, че има допинг нарушение, което предизвика отнемането на точки от ранглистата и пари от награден фонд за участието му в турнира, по време на който е извършен тестът (Мастърс надпреварата в Индиън Уелс, САЩ).

В официалното съобщение на WADA от днес се казва:

"Искаме да съобщим, че на 26 септември внесохме официално жалба в Спортния арбитражен съд в Лозана (КАС) по случая с Яник Синер. Независим трибунал, назначен от Агенцията за интегритет в тениса (ITIA) го оневини за два позитивни теста, дадени през март тази година.

Но според нас това становище не е коректно и не е по правилата, които сме наложили за контрол на употреба на забранени субстанции. WADA смята, че е задължително изваждането от спортна активност на състезателя за период от 1 до 2 години.

Обичайната санкция за такова нарушение е 2 години."

След обявяването на решението през август, Синер спечели US Open и остава категоричен №1 в световната ранглиста в тениса.

В момента той играе на големия турнир в Пекин (ATP 500), като се очаква коментар от него или щаба му по новината от деня със съобщението на Световната антидопингова агенция.

Часове след новината по казуса с допинга Синер показа характер и обърна руснак в Пекин. Синер победи Роман Сафиулин - 3:6, 6:2 6:3, като цялата операция продължи два часа и 22 минути.

Дир.бг