Главният пивовар на "Вайенщефан" (Weihenstephan), най-старата пивоварна в света, има тайна - той наистина харесва безалкохолна бира, отбелязва в свой репортаж Асошиейтед прес, посветен на провеждащия се в околностите на Мюнхен традиционен годишен фестивал "Октоберфест".

Макар и да се застрахова като казва, че обича повече истинската бира, Тобиас Цоло признава, че пие безалкохолна бира, когато работи или обядва. Има същия вкус, но в същото време разполага с по-малко калории от традиционна безалкохолна напитка, посочва той.

Цоло посочва, че това е благодарение на процеса на изпаряване на алкохола по време на производството на алтернативата на пенливата напитка.

"Не можете да пиете бира всеки ден - за съжаление", отбеляза "с намигване" Цоло по-рано този месец, докато е в пивоварната, която е собственост на провинциалното правителство в Бавария. Тя се намира град Фрайзинг, на около 30 километра от Мюнхен.

Цоло не е единствен в своята оценка за безалкохолната бира, която набира популярност през последните години на фона на намаляваща консумацията на традиционно пиво.

Във "Вайенщефан", която е основана като пивоварна още през 1040 г. от бенедиктински монаси, безалкохолната пшенична напитка, както и лагер разновидността ѝ сега съставляват 10 на сто от производствения обем.

Увеличението на дела на безалкохолната бира през последните няколко години отразява статистиката за останалата част от бирената индустрия в Германия.

"Хората за съжалениe, казвам го като пивовар, пият по-малко бира", каза още Цоло малко преди официалното начало на "Октоберфест". "За това, ако има алтернатива със същия свеж вкус, ние искаме да им я предоставим"

Дори на "Октоберфест", един от най-големите фестивали за възхвала на алкохола, безалкохолната бира присъства в менюто.

Тази година само две от 18-те големи шатри на фестивала не предлагат безалкохолно пиво по време на продължаващия 16 дни празник.

Безалкохолното пиво там се продава на същата цена като като обикновеното - между 13,60 и 15,30 евро за 1-литрова халба, но разликата ще бъде в липсата на махмурлук, отбелязва АП.

"За хората, които не обичат да пият алкохол и искат да се насладят и на "Октоберфест", мисля, че това е добър вариант", разказа Микаел Казелиц, който е посетител на фестивала. "Понякога хората имат чувството, че се забавляват повече с алкохол, което не е задължително вярно, защото можете да се забавлявате и без него." "Ако искате да дойдете и да пиете безалкохолна бира, никой няма да ви съди," добавя той.

Тази година за първи път в Мюнхен е открито отворено пространство без алкохол. "Die Null", или "нулата" на немски, сервира безалкохолна бира, безалкохолни коктейли и други безалкохолни напитки близо до централната гара на града това лято. То обаче затвори врати няколко дни преди началото на "Октоберфест".

Валтер Кониг, управляващ директор на Обществото за изследване на хмела северно от Мюнхен, каза, че изследователите е трябвало да отгледат специални сортове хмел за безалкохолна бира.

Това е така, защото ако пивоварите използват типичния хмел за варене на безалкохолна бира, отличителният аромат се губи, когато алкохолът се редуцира по време на процеса.

Но клиентите не се интересуват от това, каза Кониг. "Те искат само да знаят, че това, което опитват, е толкова добро, колкото традиционните бири с алкохол", каза още той преди началото на "Октоберфест".

БТА