Само няколко минути след затваряне на избирателните секции във Виена от Министерството на вътрешните работи бяха оповестени и първите прогнозни резултати, които отреждат първото място на крайнодясната Австрийската партия на свободата, която с 29,1 процента отбелязва най-добрия резултат в своята история.

Резултатът е с 13 процента по-добър от този през 2019 година, предава кореспондентът на БТА във Виена.

Управляващата Австрийска народна партия се нарежда на второ място с 26,3 процента, което е загуба на 11,1 процента.

Австрийската социалдемократическа партия губи 0,1 процента и отбелязва най-ниския си резултат досега /20,9 процента/.

НЕОС се нареждат засега на четвърто място с 8,8 процента, постигнат е плюс от 0,7 процента.

Зелените губят 5,3 процента и се нареждат на пето място с 8,6 процента.

Засега малките партии не прескачат четирипроцентовата бариера. Тъй като диапазонът на неточност е около 2 процента, теоретично е възможно управляващата АНП да измести Партията на свободата.

Бързото оповестяване на прогнозните резултати, получени чрез математически модели вследствие на преброените бюлетини е възможно поради факта, че още в 13 часа затвориха първите секции в малките населени места, след това в 15 и 16 часа - по-голямата част от близо 10 000 изборни пункта, а в 17 часа затвориха и последните бюра.

"Партията на свободата" спечели не само с антиимигрантската си реторика, а и с отхвърляне на цялостната политика на канцлера Нехамер - както в икономиката, така и във външната политика, пише БНР. Австрийската икономика за втора поредна година е в рецесия. Крайната десница настоява за прекратяване на помощта за Украйна и отмяна на санкциите срещу Русия.

Очакванията във Виена са за сложни коалиционни преговори. Единственият възможен коалиционен партньор за "Партията на свободата" е управляващата "Народна партия" - само тя не се разграничи от десните популисти. Но канцлерът Карл Нехамер засега е категоричен, че няма да допусне лидера Херберт Кикъл в правителството.

Срещу участието на Кикъл в кабинета се обяви и президентът Александър ван дер Белен, който заяви, че няма да връчи мандат за съставяне на правителството на крайната десница.

Дир.бг