През октомври бизнесът ще бъде компенсиран за високите цени на електроенергията, в следващия месец със сметките трябва да бъдат изравнени разходите за тока за август и септември, каза служебният министър на туризма Евтим Милошев в предаването  „Защо, господин министър?“ по bTV. 

Договорите са сключени, остава само изравняването, добави той.

Той определи мярката за компенсация като навременна и припомни, че държавата ще изплати компенсации за периода от 1 юли до края на годината.

Над 633 хиляди небитови клиенти в България ще могат да се възползват от 100% компенсации за цена на електроенергията над 180 лв. за мегаватчас, след одобрение от Европейската комисия.  Общо 245 млн. лв. осигури правителството за компенсации за високите цени на електроенергията за бизнеса.

Според програмата небитовите крайни клиенти ще бъдат компенсирани ежемесечно. Средствата ще бъдат изплатени не по-късно от 31 март 2025 г.

БТА припомня, че по-рано този месец организации, представляващи туристически бранш, настояха в отворено писмо, адресирано до служебните министри на финансите Людмила Петкова и на енергетиката Владимир Малинов, за незабавно изплащане компенсациите за скъпия ток.

В началото на септември служебният заместник-министър на енергетиката Ива Петрова заяви в парламента, че България очаква положително становище от Европейската комисия, че изплащането на финансовите средства по програмата за компенсиране на разходите на небитовите крайни клиенти за електрическа енергия за периода от 1 юли 2024 г. до 31 декември 2024 г.  не е държавна помощ. 

Парламентът възложи в края на юли на Министерския съвет в срок от седем дни да приеме Програма за предоставяне на компенсации, свързани с цените на електрическата енергия на небитовите крайни клиенти за периода 1 юли - 31 декември 2024 г. и при спазване на правилата за държавните помощи. 

Милошев напомни, че евентуалното запазване на 9-процентната ставка ДДС и за догодина е въпрос на законодателна инициатива. Министърът на туризма твърдо стои зад това да има диференцирана ставка по отношение на туризма, особено за спортните съоръжения, заяви Милошев. По думите му на среща с представителите на ски курортите ни всички представители на бранша са заявили, че нашата карта за ски съоръженията е неконкурентоспособна. В алпийските страни навсякъде тази ставка е диференцирана, отбеляза служебният министър на туризма. 

Задължително условие е да запазим 9 процента ДДС за ски услугите и достъпа до спортните съоръжения, което няма да мине без подкрепата на правителството. Това каза изпълнителният директор на "Пампорово" АД Мариян Беляков пред журналисти след края на заседанието на парламентарната Комисия по туризъм в курортен комплекс Боровец на 24 септември.

Попитан за ситуацията в Близкия изток, Милошев заяви, че е осигурена  въздушна евакуация за всички български граждани, които имат желание. Той добави , че е обсъждан вариант и за сухопътна евакуация.

БТА