Заради силен порив на вятъра фериботната платформа, намираща се на българска територия при Оряхово временно спира работа, съобщиха от Главна дирекция "Гранична полиция".

Заради основен ремонт на българския участък на Дунав мост при Русе остава в сила временната организация на движението, като трафикът се осъществява в една лента с пропускателен режим и се регулира със светофарна уредба. На граничните пунктове с Румъния движението е нормално.

Интензивен е трафикът на граничния контролно-пропускателен пункт (ГКПП) "Кулата" на изход от страната за товарни автомобили. Граничните власти препоръчват използването на алтернативни пунктове на българо-гръцката граница, които са с по-ниска натовареност и позволяват по-бързо преминаване, добавя БТА.

Пътуващите туристи към курорти в района на Солун, Кавала и Халкидическия полуостров могат да преминат през ГКПП "Илинден", като алтернатива на ГКПП "Кулата". Туристи, пътуващи към курорти в района на Ксанти, Комотини и о. Тасос, могат да използват ГКПП "Златоград", като алтернатива на ГКПП "Маказа". За курорти в района на Александруполис се препоръчва да се преминава през ГКПП "Капитан Петко войвода". През граничните пунктове "Маказа", "Златоград" и "Ивайловград" е разрешено преминаването само на леки коли и микробуси.

На границата със Сърбия трафикът е нормален на всички гранични контролно-пропускателни пунктове. Заради ремонта на ГКПП "Гюешево", при границата с Република Северна Македония (РСМ), временно движението на преминаващите товарни автомобили ще бъде пренасочвано през трасетата за преминаване на леки автомобили. Възможни са известни затруднения. На останалите пунктове с РСМ трафикът е нормален.

По границата с Турция трафикът е нормален на всички гранични контролно-пропускателни пунктове.

Междувременно от НИМХ издадоха оранжев код за опасно бурен вятър за шест области - Разград, Търговище, Силистра, Добрич, Варна и Шумен.

В 7 области е в сила жълт код, по-слаб, за потенциално опасно време, отново за очаквани силни ветрове - за Русе, Велико Търново, Габрово, Стара Загора, Сливен, Ямбол и Бургас. До вечерта навсякъде валежите постепенно ще спират, сочи прогнозата на Националния институт по метеорология и хидрология.

Дир.бг