Коалиция „Продължаваме промяната-Демократична България“ даде старт на предизборната си кампания в Шумен заедно със свои симпатизанти от областта.

„Листата ни в Шумен показва политическа зрялост и опит. В същото време имаме и нови, млади, уважавани професионалисти от различни сфери и етноси, които ще работят за областта. Тази листа е пример за това как трябва да се подготвим за следващия период, работейки заедно, търсейки това, което ни обединява“, каза водачът на листата на ПП-ДБ в Шумен акад. Николай Денков.

Според него на тези избори ПП-ДБ може да спечели доверието на повече хора и да реализира два депутатски мандата от Шумен.

Пред присъстващите той очерта визията на ПП-ДБ за излизане от омагьосания кръг на избори след избори:

„Реалистичния резултат е да нямаме мнозинство за съставяне на самостоятелно правителство. Но имаме формула, която е работеща – с независим, надпартиен премиер с широко обществено доверие, който да обедини мнозинството в парламента. И да свърши нещо полезно за държавата и за хората. Да можем да се погрижим за доходите, за здравеопазването, за образованието, за да можем да задържим младите в България и да върнем онези, които са потърсили по-добър живот навън“.

ПП-ДБ предвижда конкретни мерки, които включват: Запазване ръста на заплатите от последните 3 години, така че до  2027 г. средната работна заплата да е 2000 евро, а минималната - 1000 евро; удвояване на данъчните облекчения за млади семейства - от 600 лв. на 1200 лв. на дете; помощ за младите семейства при покупка на първо жилище; Пълен размер на майчинството и при връщане на работа през втората година и продължаване на политиката за увеличение на пенсиите с ръста на средната заплата.

В областта на здравеопазването се предвижда да отпаднат доплащанията за лекарства за диабет и други хронични заболявания, както и безплатни лекарства по рецепта за деца до 7 години. Има и грижи за младите майки и новородените, а заплатите на медицинските сестри и акушерките ще се увеличат до 80% от средната работна заплата.

В областта на образованието ПП-ДБ ще осигури 300 лв. на година за всички ученици от I до VIII клас, а фонд „Стамболов“ ще осигури стипендии за студенти, които след завършването си работят 5 години в България. Заложени са средства за ремонт на университетските общежития, както и за нови детски ясли, детски градини, училища и физкултурни салони.

Компаниите в индустриалната зона в Шумен могат да разчитат, че няма да има промяна в данъчните ставки, както и че ще се запази таванът на цените на електроенергията.

С максимално разрешени държавни помощи за разходите за машини и сгради при разширение или изграждане на ново производство –до 50% грант. ПП-ДБ смята да продължи и общинската инвестиционна програма, която досега се радва на голям успех.

Според акад. Денков в този момент опасността България да се плъзне в грешна посока е много голяма.

“Аз съм тук, защото уважавам ангажиментите, които поех за Шумен преди три години. Защото вярвам в Шумен, вярвам в това, че вие можете да бъдете пример в много отношения – за това как живеят заедно общностите, как един регион, който има огромен потенциал, може да се развие - но само чрез образование, бизнес, инвеститори, здравеопазване“, заяви акад. Денков. 

Ето и кандидатите на ПП-ДБ в Шумен:

1. Николай Денков

2. Захари Борачев

3.Хелия Божилова

4. Айлин Пехливанова

5. Нели Димитрова

6. Бюнямин Хасан

7. Тодор Тодоров

8. Кремена Божанова

9. Зюлкюф Бурук

10. Радостина Кунчева

11. Пламен Петров

12. Иван Батов

 

Пресцентър на „Продължаваме промяната-Демократична България“ - Шумен