Израелската армия се готви за сухопътна операция в Ливан и струпва войски по южната му граница. В същото време международната общност предупреди Тел Авив да не си позволява нахлуване на ливанска територия. Такъв призив отправиха американският президент Джо Байдън, генералният секретар на ООН Антониу Гутериш, както и Европейският съюз.

Израелското военно командване установи закрита военна зона около три гранични населени места в Израел, предаде Франс прес, като се позова на изявление на армията.

"Зоните на Метула, Мизгав Ам и Кфар Гилади, в Северен Израел, са обявени за закрита военна зона. Влизането в тази военна зона е забранено", се казва в изявление на армията, съобщава БТА.

Новината идва на фона на информации, че Израел подготвя голяма сухопътна офанзива в Ливан.

Ливански военен източник заяви за Франс прес, че ливанската армия препозиционира и прегрупира ливанските войски по южната граница на Ливан.

Израел е информирал Вашингтон за извършването на ограничени сухопътни операции в Ливан, обяви американският Държавен департамент, предаде Франс прес.

"Те ни информираха за известен брой операции. Те ни казаха за момента, че става дума за ограничени операции, съсредоточени върху инфраструктура на "Хизбула" близо до границата, но ние продължаваме да разговаряме по този въпрос", заяви говорителят на Държавния департамент Матю Милър.

Американският президент също се противопостави на израелска сухопътна операция в Ливан.

"Знам повече, отколкото си мислите, и съм съгласен, че те трябва да спрат. Трябва да прекратим огъня сега", заяви Джо Байдън в отговор на въпрос дали е запознат с информацията за израелските планове за сухопътна инвазия в Ливан и дали е обезпокоен от подобен ход.

"Ние не искаме никакъв род сухопътна инвазия", каза говорителят на генералния секретар на ООН Антониу Гутериш.

"Всяка нова израелска интервенция в Ливан трябва да бъде избегната", призова и дипломат номер едно на ЕС Жозеп Борел, предаде Франс прес. Изявлението той направи след видеоконферентна среща на министрите на външните работи на ЕС. Те се събраха спешно заради обстановката в Ливан и призоваха към спокойствие и за прилагане на международното хуманитарно законодателство, предаде ДПА.

"Суверенитетът на Израел и на Ливан трябва да бъдат гарантирани. Всяка нова военна интервенция ще влоши ситуацията по един драматичен начин и трябва да бъде следователно избегната", подчерта Борел, който се включи в заседанието на министрите от Мексико, където е на посещение.

"ЕС трябва да поднови призива си за незабавно прекратяване на огъня между "Хизбула" и Израел", допълни Борел. "Гласът на дипломацията трябва да бъде чут и то от всички", подчерта той.

Дир.бг