Шампионска лига вече загатна какво да очакваме от новия формат, след като вече всички отбори изиграха по един мач и вкусиха от промените.

Да, те сякаш облагодетелстват по-силните отбори, защото класирането за елиминациите е значително по-лесно, но това не изключва традицията всеки ден да ставаме свидетели на поне едно голямо дерби.

Във вторник вечер въпросното дерби ще е на "Емирейтс" в Лондон, като противопоставя отборите на Арсенал и френския хегемон ПСЖ.

Тези два отбора нямат традиция на сблъсъци помежду си, а даже напротив - жребият ги е срещал само веднъж в най-големия европейски турнир, като това се случи в груповата фаза през сезон 2016/17 година. Тогава и двата тима лесно преодоляха групата си в компанията на Лудогорец и Базел, като помежду си на два пъти завършиха наравно. Сблъсъкът на "Парк де Пренс" завърши при 1:1, а този на "Емирейтс" при 2:2.

Сега съперниците влизат в мача в добро настроение. В първия кръг на новия формат Арсенал стигна до равенство 0:0 при гостуването си на Аталанта, докато ПСЖ взе много труден и късен успех срещу дебютанта Жирона в домакинство.

Съвсем не е пресилено да се каже, че тазвечершните съперници не показаха най-доброто си лице в тези мачове, но в първенствата си тръгнаха много силно. Арсенал е трети във Висшата лига, като до момента няма загуба след шест кръга, докато ПСЖ е лидер в Лига 1, също без загуба, но и с изравнени точки с Монако.

Друг важен мач от тази вечер е този между Барселона и Йънг Бойс в каталунския град.

Срещата се явява поправителен за отбора на Ханзи Флик не толкова заради тежката загуба от Осасуна с 2:4 през уикенда, но заради тази от Монако на старта в Шампионска лига при гостуването на Монако с 1:2.

В Барса вероятно си мислят, че швeйцарският тим е перфектният лесен съперник за първи три точки в турнира. За свидетелство към това може да послужи първия мач на днешните гости, който беше загубен с 0:3 от английския Астън Вила. И все пак Йънг Бойс е достатъчно опитен в най-големия европейски турнир, за да бъде подценяван.

Ако тези два мача не приковават вниманието ви, то има един друг, който би могъл да го направи. Това е сблъсъкът между Байер Леверкузен и Милан на "Бай Арена".

Германският шампион през уикенда успя да спре Байерн с равенство 1:1 като гост, а в Шампионска лига започна с впечатляващо 4:0 срещу Фейенорд в Ротердам - внушителен резултат, който едва ли мнозина са очаквани.

Снимка: Getty Images

В същото време Милан също набира скорост, макар и само в първенството. "Росонерите" биха последователно Венеция, Интер и Лече, а голямото разочарование дойде срещу Ливърпул в мач, който беше загубен с 1:3 след обрат.

Ето всички мачове от Шампионска лига тази вечер:

19:45 Залцбург - Брест (пряко по MAX Sport 4)

19:45 Щутгарт - Спарта Прага (пряко по MAX Sport 3)

22:00 Арсенал - ПСЖ (пряко по MAX Sport 3)

22:00 Барселона - Йънг Бойс (пряко по MAX Sport 4)

22:00 Байер Леверкузен - Милан (пряко по MAX Sport 2)

22:00 Борусия Дортмунд - Селтик

22:00 Интер - Цървена Звезда

22:00 ПСВ - Спортинг Лисабон

22:00 Слован Братислава - Манчестър Сити (пряко по MAX Sport 1)

Дир.бг