23 деца от 5 „б“ клас на СУ „Трайко Симеонов“ започнаха днес обучението си в Детско полицейско управление. В следващите две години те ще се запознаят отблизо с работата на полицейските служители, ще получат подготовка по лична защита, ще получат знания за оказване на първа долекарска помощ.

На тържествено откриване директорът на училището Галина Сакарова и началникът на РУ-Шумен гл. инсп. Илиян Николов подписаха споразумение и декларация за съвместни дейности, след което най-новите членове на Детско полицейско управление положиха тържествена клетва.

 „Днешната инициатива дава началото на една поредица от дейности, в които през следващите две прекрасни години, ще се научите на много. Ще се научите на знание, то е необятно и има своите различни измерения. Тук ще се научите на едни от най-важните компетентности, които трябва да имате в живота – на вашето гражданско образование, гражданско поведение и социализация. Ще се научите не само как да отстоявате своите права, да съхранявате своя живот и този на другите, как да бъдете достойни, добронамерени и устойчиво благополучни“, обърна се към децата директорът на училището Галина Сакарова.   

Приветствие към децата отправи и директорът на Областната дирекция на МВР ст. инсп. Георги Гендов.  

В рамките на Детското полицейско управление ще бъдат организирани редица занимания, които ще помогнат на учениците да развият умения за решаване на конфликти и да разберат важността на сътрудничеството.

Детското полицейско управление има за цел да образова децата за правата и задълженията им, като ги учи как да се справят с различни социални ситуации. Основната идея е да се развият у децата чувство за отговорност и разбиране за важността на правилата и законите в обществото.

В следващите дни предстои Детски полицейски управления да бъдат открити в още 3 училища от Шуменска област.

ШУМ.БГ