Севернокорейски беглец, живеещ в Южна Корея, беше задържан, след като се е опитал да се върне в Северна Корея. Той е бил арестуван, след като е откраднал автобус и се е сблъскал с барикада на мост в близост до силно милитаризираната граница между Южна Корея и Северна Корея, предаде Ройтерс, позовавайки се на местната информационна агенция Йонхап.

Инцидентът е станал на мост в град Панджу, северозападно от столицата Сеул, след като мъжът е пренебрегнал предупрежденията на войници, охраняващи моста, и се е опитал да мине през него.

Според информация от полицията задържаният мъж е на възраст около 30 години. Той е избягал от Северна Корея преди повече от десетилетие. Искал е да се върне обратно, тъй като не е могъл да свикне с живота в Южна Корея.

Случаят е необичаен, тъй като много рядко избягалите севернокорейци се опитват да се върнат в страната си, въпреки че доста от тях трудно се адаптират към живота в демократична и капиталистическа страна, като Южна Корея, отбелязва Ройтерс.

Според официални данни към юни 2024 г. 34 200 севернокорейци са се преместили в Южна Корея, за да избягат от бедността и репресиите у дома.

БТА