Президентът на Иран Масуд Пезешкиан приветства "решителния отговор срещу агресията" на Израел след иранската ракетна атака срещу Тел Авив като ответна реакция на убийствата на ръководителите на проиранските движения "Хамас" и "Хизбула", предаде Франс прес.

"В съответствие с легитимните права и с цел да (се установи) мир и сигурност в Иран и региона, беше даден решителен отговор на агресията на ционисткия режим", заяви Пезешкиан в социалната мреж а"Екс", призовавайки "да не се влиза в конфликт с Иран".

Иран изстреля днес най-малко 180 ракети срещу Израел - най-новата от поредица ескалиращи атаки в дългогодишния конфликт между Израел и Иран и арабски му съюзници, който заплашва да тласне Близкия изток към регионална война, посочва Асошиейтед прес.

Иранската държавна телевизия излъчи кадри от градовете Арак, Кум и столицата Техеран, на които хора празнуваха след иранското ракетно нападение срещу Израел. Някои от тях викаха "Аллах е велик!", "Смърт за Америка" и "Смърт за Израел".

Палестинското движение "Хамас" също приветства днешните ирански удари, предприети като отмъщение срещу убийствата на неговия лидер Исмаил Хания, на лидера на ливанското шиитско движение „Хизбула“ Хасан Насралла, както и това на бригаден генерал Абас Нилфорушан от иранския Корпус на гвардейците на Ислямската революция.

Иран затвори въздушното пространство над Техеран, след като във вторник вечерта изстреля ракети по Израел, предаде ДПА, като се позова на иранска медия. Полетите на столичното летище са отменени до 10 ч. сутринта (07 ч. по Гринуич) утре, съобщи информационната агенция ИСНА, като се позова на говорител на летището.

БТА