Къщата на художника Стефан Петров на ул. „Цар Освободител“, която се руши от години, остава със статут на паметник на културата от местно значение. Сградата трябва да се укрепи аварийно, а след това и да се възстанови в първоначалния й вид.

Това е становището на НИНКН след нов оглед на къщата, след като в края на юли от нея отново се срутиха част и временно затвориха за движение участъка около нея.

„Общината е започнала процедурата, с която да уведоми тримата собственици на сградата какво е необходимо да се направи според предписанията, дадени ни от НИНКН. В тези уведомления им е посочено, че те трябва да укрепят аварийно сградата. Това включва изграждане на метална рамка, която да поддържа конструкцията, както и покритие върху сградата, което да предотврати нови срутвания“, обясни за ШУМ.БГ Юлиян Савев, мл. експерт “Контрол на строителството и опазване на културното наследство” в Община Шумен.

Двама от собствениците са получили становището. Третият, който живее в София, се издирва по административен път чрез Столична община, тъй като писмата към него се връщат. До този момент мерки от собствениците за укрепване не са предприети, каза още Савев.

При изтичане на срока от два месеца, когато и тримата собственици са уведомени, Община Шумен ще предприеме аварийното укрепване на къщата. Разходите за това общината ще търси по съдебен път.

За по-нататъшен архитектурен проект и конструктивно възстановяване на къщата на художника Стефан Петров на този етап Общината не се ангажира със срокове.

ШУМ.БГ