Израелският външен министър Израел Кац обяви в социалната мрежа "Екс", че е забранил на генералния секретар на ООН да влиза в Израел. Причината е, че Антониу Гутериш не е осъдил "недвусмислено" атаката на Иран срещу Израел във вторник.

"Днес обявих генералния секретар на ООН за персона нон грата в Израел и му забраних да влиза в страната. Всеки, който не може недвусмислено да осъди отвратителната атака на Иран срещу Израел, както направи почти всяка страна в света, не заслужава да стъпи на израелска земя", пише Кац.

"Това е генерален секретар, който все още не е осъдил клането и сексуалните зверства, извършени от убийците от "Хамас" на 7 октомври, нито е повел каквито и да било усилия да ги обяви за терористична организация. Генерален секретар, който подкрепя терористи, изнасилвачи и убийци от "Хамас", "Хизбула", хутите и сега Иран - корабът майка на глобалния терор. Ще бъде запомнен като петно в историята на ООН. Израел ще продължи да защитава своите граждани и да защитава националното си достойнство, със или без Антониу Гутериш", пише още Кац.

Във вторник вечерта, след иранската атака Гутериш заяви, че "това трябва да спре" и осъди "разширяването на близкоизточния конфликт с ескалация след ескалация". "Абсолютно ни трябва примирие", бяха думите му. 

В същото време иранският министър на външните работи Абас Арагчи е разговарял по телефона със свои колеги от Европа, съобщиха иранските държавни медии. Той е разговарял с германската външна министърка Аналена Бербок, както и с колегите си от Великобритания, Франция и други страни, като ги е информирал, че ракетната атака срещу Израел е приключила. "Ако ционисткият режим обаче предприеме ответни действия, нашият отговор ще бъде още по-тежък", е заявил министърът, цитиран от ИРНА и БТА. 

Той е подчертал, че Иран не иска ескалация, но и не се страхува от война. Освен това Иран е отправил и предупреждение към Вашингтон чрез Швейцария, че САЩ не бива да се намесват след ракетния удар по Израел.

"На Швейцария бе изпратено предупреждение, с молба да предадат на американците, че това е наше законно право на самозащита и нямаме намерение да продължаваме. Също така предупредихме САЩ да стоят настрана и да не се намесват", е заявил Арагчи, цитиран от агенция "Тасним".

Според Иран снощната атака е била насочена срещу три израелски военновъздушни бази и централата на израелската служба за външно разузнаване "Мосад". 

Междувременно продължава евакуацията на хора от Ливан, пожелали да напуснат страната. 

Испания планира да изпрати два военни самолета, с които да евакуира до 350 свои граждани, най-рано от утре, обяви  испанската министърка на отбраната Маргарита Роблес, цитирана от Ройтерс.

"Испанските самолети са подготвени, екипажите са подготвени, както винаги повелява професионализмът на испанската армия", заяви Роблес в интервю за телевизия "Антена 3". Триста и петдесесет испански граждани, намиращи се в момента в Ливан, са поискали да се върнат в Испания, уточни тя. В Ливан пребивават около хиляда граждани на Испания. Освен тях 650 испански военнослужещи са били изпратени за ръководената от Испания мисия на Временните сили на ООН в Ливан, като са били разположени по протежение на границата с Израел, пояснява Ройтерс.

Кипър стартира схема за подпомагане на евентуална евакуация на граждани на ЕС и на други държави в случай на по-нататъшна военна ескалация в Ливан, съобщи кипърското правителство, цитирано от ДПА. Средиземноморският остров се намира на около 250 км от северната част на Израел, което го прави страната от ЕС, която е най-близо до настоящия конфликт между ливанската групировка "Хизбула" и Израел.

Желаещите да напуснат страната ще бъдат превозени до пристанищните градове Лимасол и Ларнака. По тези маршрути бяха евакуирани хора от Газа след началото на войната там през октомври 2023 г. Като част от плана за евакуация, наречен "Хестия" по името на гръцката богиня на дома и огнището, бежанците ще бъдат временно настанени в палатки, училища и хотели в Кипър, докато могат да отлетят за родните си страни.

Британският министър на отбраната Джон Хийли е в Кипър, докато Лондон полага усилия за потенциална евакуация от Ливан, съобщава още ДПА. Хийли се срещна с кипърския си колега Василис Палмас, за да обсъдят кризата. Стотици британски военнослужещи са разположени в Кипър, заедно със силите на Кралските военновъздушни сили и Кралските военноморски сили в региона, в подготовка за евентуална евакуация на британски граждани от Ливан след началото на израелската сухопътна офанзива.

dir.bg